Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10559759 www.bgdnes.bg

Проф. Донка Байкова, диетолог: Танцувайте между храненията на Нова година

Интервал от половин или един час между отделните ястия 

КОЯ Е ТЯ

Проф. Донка Байкова е родена в град Каблешково в семейство на машинен инженер. Завършва немската езикова гимназия със златен медал в Бургас, след това медицина в Медицинския университет в София. Тя е признат специалист по хранене и диететика. Активно участва в популяризирането на съвременните аспекти на здравословното хранене, консултант към Министерството на здравеопазването. Специализирала е здравословно хранене в Германия, Унгария и Словакия.

"България Днес" разговаря с нея за правилното хранене на новогодишната трапеза, което няма да натовари организма ни.

Реклама

- Проф. Байкова, довечера посрещаме новата, 2022 година. Как ще ни посъветвате да подходим към празничната вечеря?

- Нова година е официален празник и ние подхождаме към него с всичката тържественост, която той налага заедно с нашето семейство и приятелите, с които сме решили да се забавляваме. Това вече не е типичният семеен празник и част от нас ще отидат на обществени места - в ресторант или хотел. Това означава, че имаме представа за менюто. В повечето случаи то е многостепенно, т.е. включва няколко блюда.

- Нужна ли е някаква подготовка, преди да седнем на трапезата?

- Започва се с едно "събуждане" на стомашно-чревния тракт, т.е. подготовката за основните блюда, които ще натоварят храносмилателната система. Тя е от три звена - стомашно-чревен тракт, жлъчна чернодробна система и панкреас. Те реагират синхронно и рефлекторно и на всички промени, към които ние, техните стопани, ги предизвикваме. Стомашно-чревния тракт трябва да го подготвим с една течност - примерно студен чай, домашна цитронада, прясно изцеден сок или айран с повече вода. Идеята е течността да отмие остатъци от предишни хранения и да раздвижи червата и перисталтиката, така че да ги подготвим за храносмилане.

- С какво да започнем храненето?

- Първо е предястието. Тогава ние като наздравица избираме за себе си и за членовете на нашата компания някаква алкохолна напитка, ако ще се консумира алкохол. Не е задължително, разбира се. Ако това е традиционната българска ракия, съветът на експертите е да не прекаляваме, защото това е концентрирана алкохолна напитка и може на ранен етап да предизвика опиянение. И така да намали възможността за приятни празнични изживявания. Трябва да знаем, че алкохолната субстанция е водноразтворима и мастноразтворима. Никога не се консумира на гладно, а винаги е с чаша вода, най-добре негазирана, или студен чай. Тук добра идея е шопската салата, т.е. зеленчукова салата от сезонни зеленчуци. Може и туршия да е. Важното е да има добавка на растителна мазнина - олио или зехтин. Така ще намалим бързото усвояване в кръвообращението на етанол. След това идва ред на мезето. Може да е белтъчно предястие - нарязан колбас, бяло сирене, кашкавал и други деликатеси, които се консумират с аперитива.

- Как продължаваме в празничното меню?

- Обикновено следва основното ястие. На Нова година това обикновено е пуйка или друга птица, направена според предпочитанията с кисело зеле. Може да бъде и домашна капама. Ако киселото зеле е много солено, моята препоръка е домакинята да го подържи половин час във вода, за да намали солта, тъй като тя натоварва сърдечно-съдовата система и повишава нивата на кръвното налягане, което не е желателно. Следват следястията - най-различни деликатесни добавки към основното меню, които са за прекарване на времето. Вече сме сити, те са само за настроение или за добавка към чашата вино, която придружава основното ястие. Или просто да опитаме различни кулинарни шедьоври. Това са баница, печиво според предпочитанията на компанията. Такива може да са ядките. Но трябва да се съобразим, че те са висококалорийни и трябва да внимаваме да не пренатоварим храносмилателната система. Защото малко по-късно тя би могла да ни причини някакъв здравен проблем.

Реклама

- Какъв може да е този проблем?

- Обикновено органи и системи в нашето тяло, поставени в режим на свръхнатоварване, реагират с болестен процес. В случая това е възпалителна реакция. Може да направим гастрит, колит или жлъчна криза. Или, не дай си Боже, панкреатит при свръхконсумация на храни и напитки. Това са рискове, но не ги изговаряме, за да не си развалим празничното настроение. И все пак да имаме едно наум.

- Какво трябва да имаме наум, когато стигнем до десерта?

- Десертът може да е традиционната новогодишна торта. Тя е много богата на калории, мазнини, прости захари, бяло брашно и най-различни ядки и плодове. Това означава свръхенергия и свръхкалории. В случаите с многостепенни менюта те трябва да бъдат обявени предварително. За да знае всеки член на компанията какво да избере като свое основно ястие, на какво да отдели малко повече място в стомашно-чревния си тракт и да намали количеството на предходните ястия.

- Посрещането на Нова година е свързано с консумация на алкохолни напитки. Какви съвети ще дадете?

- В този случай традиционно е шампанското. Моят съвет е да бъде само символично, защото е леко сладко и газирано. Препоръката на специалистите е да се приема една напитка и да не се смесват много. Ясно за всички е, че по този начин намаляваме риска от махмурлук. Шампанското да е в малки количества и само за спазване на традицията. Пред последните години много хора предпочитат да излязат на площада, да празнуват навън и да послушат музика. Когато това е невъзможно, в случая заради пандемията, тогава празненството може да се направи с интервали между отделните стъпки на новогодишното меню. Нека да има поне половин или един час между отделните блюда, което ще даде възможност на храносмилателната система и ензимите адекватно да си свършат работата по отделните степени на менюто. Така намаляваме риска от възникване на възпалителния процес. И бездруго в такива случаи сме няколко часа около трапезата. Хубаво е също да предвидим раздвижване на членовете на партито от единия до другия край на жилището. Може също да слушаме музика, да разглеждаме семейни албуми или да танцуваме. Идеята е да има малко повече движение. Ако все пак сме допуснали опиянение или махмурлук, това изисква кислород и свеж въздух. Кафето не е подходящо в такъв случай, защото има диуретичен ефект. От него ще обезводним още повече организма си и ще засилим реакциите на махмурлука. Трябва да приемаме витамини, минерали, плодови и зеленчукови сокове, фрешове, вода, чай и кислород. Има и други предложения като яйца и зелев сок.

Реклама
Реклама
Реклама