Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10609389 www.bgdnes.bg

"Наглите" отвличат, режат пръсти и прибират милиони

Най-безпощадната българска банда в историята

Към днешна дата почти всички от групата са навън

"Наглите" са най-безпощадната българска престъпна група, занимаваща се с отвличания за подкупи. Те режат пръсти, ако парите не са толкова или закъсняват. Към днешна дата почти цялата банда е на свобода.

"Наглите" са банда, задържани през декември 2009 г. и обвинена в участие в организирана престъпна група за отвличания с цел получаване на откупи. Те са арестувани след постъпване на оперативни данни от заловен случайно при друго престъпление информатор, който предлага да съдейства срещу статус на защитен свидетел и на практика предава бандата доброволно и по своя инициатива, бидейки и участник в нея. Полицията тогава кръщава операцията по задържането на общо около 25 души в София, Велико Търново и Монтана с кодовото название "Наглите". Първата операция се провежда в нощта на 16 срещу 17 декември 2009 г., а пет дни по-късно следва и "Наглите 2" с още задържани. При втората операция един командос от СОБТ е прострелян в китката.

Реклама

"Наглите" стават известни със серия показни отвличания на бизнесмени, за които са искани големи откупи от няколкостотин хиляди лева. За забавяне или недостиг в плащанията престъпниците отрязват пръсти от ръцете на отвлечените. Професионалният начин на извършването на това кара разследващите да предполагат, че има замесен лекар в отвличанията.

Повдигнати са общо 13 обвинения срещу "Наглите": 11 за отвличане, 1 за опит за отвличане и едно обвинение за създаване на организирана престъпна група. За дванадесетото отвличане, за което прокуратурата твърди, че е извършено от "Наглите", не са представени достатъчно доказателства пред съда и обвинения не са повдигнати за него.

През декември 2010 започва делото срещу девет души от безпощадната банда. Те са обвинени за десет отвличания и един опит за убийство. За единадесето отвличане, също свързано с тях, не бяха намерени достатъчно доказателства, за да бъде повдигнато обвинение. Тъй като прокуратурата не повдига обвинения и за изнудване, предалите откупите не могат да искат възстановяване на парите им от съдените. При осъдителна присъда срещу обвиняемите обаче изнудените биха могли да направят това, като заведат граждански дела, както е писал "България Днес" в разгара на събитията.

Отвлечените са били държани в малка стая, някои от тях са били връзвани с белезници за пода. Не са виждали лицата на похитителите си, а само са чували гласовете им - инструктирани са да си слагат качулки на главите всеки път когато някой от похитителите е влизал в помещението, някои са били държани с тапи в ушите. На някои от похитените им е давано радио да слушат или радиатор, с който да се отопляват. На най-малко един от отвлечените са му дадени пари за такси, когато е пуснат.

Отвлечените предявяват и парични искове за неимуществени вреди. Подсъдимите по делото са девет. Това са Ивайло Евтимов, Прокопи Прокопиев, Даниел Димитров, Кирил Кирилов, Павел Петков, Любомир Димитров, Цветозар Славчев, Радослав Лебешковски и Митко Лебешковски.

Вечерта на 24 март 2012, по-малко от две седмици преди Софийският градски съд да прочете присъдите по делото, е убит единият от обвиняемите - Кирил Кирилов-Шкафа. По това време Кирилов е на свобода, тъй като е пуснат, след като излежава присъда за други престъпления, и прокуратурата след това не е поискала той да бъде задържан по делото "Наглите".

Реклама

В крайна сметка с присъди осъмват Ивайло Евтимов-Йожи - осъден на 18 години затвор, Прокопи Прокопиев-Културиста - на доживотен затвор за двойно убийство. Даниел Димитров-Релето - 18 години, Любомир Димитров-Гребеца - 15 години, намалени на 10 години на последна инстанция

 Жертвите не получават и стотинка

Нито една от жертвите на "Наглите" не е получила определеното от съда обезщетение. Според закона, за да пуснат някого предсрочно от затвора, не е необходимо той да е платил обезщетението, на което е осъден. "Нашата правосъдната система е измислена по такъв начин, че първо прави престъпления, обирай, убивай и после ще видим какво ще стане. Нищо не ме учудва, че са ги пуснали. В затвора те са си примерни граждани", коментира Ангел Бончев, една от жертвите на бандата, пред Нова телевизия.

Реклама
Реклама
Реклама