Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10670256 www.bgdnes.bg

Доц. Веселин Ранков след 22 г. работа: Сам напускам НАТФИЗ с достойнство!

Възмутих се от някои практики и изведнъж драстично намалиха часовете, които водя

"Тръгнах си от НАТФИЗ "Кр. Сарафов", защото се оказа, че в академията нямат нужда от мен. Вече няма да водя клас в училището, след като цели 22 години бях преподавател там". Това сподели пред "България Днес" легендарният актьор Веселин Ранков, който съвсем скоро официално ще бъде освободен от училището.

Реклама

"Направиха се промени в новата специалност, в която участвах, в нейното развитие. Една голяма отговорност беше това, тъй като всичките наши колежки, които са прекрасни, но са над 60 и 70 години и се изморяват, да подготвим бъдещите такива техни заместници. Взе се решение, че те няма да учат три години в тази специалност към "Актьорско майсторство", а само една година, и аз възроптах за това. И изведнъж останах без втори и трети курс, т.е. много момчета и момичета искаха да продължат да се обучават в тази дейност, но дисциплината отпадна", разясни Ранков и продължи: "И така се оказа, че от миналата година, когато имах по 10 сесии на седмица, трудно стигах до театъра заради учениците, с които се занимавах в два потока дублаж, с школата към НАТФИЗ за кандидат-студенти и т.н., изведнъж се оказа, че нямам никаква натовареност, което според Закона за висшето образование, ако един преподавател няма работа, той трябва да бъде освободен", обяснява Ранков.

За да не се създават сложни юридически решения между него и академията, тъй като бил на пълен щат, а за да го уволнят трябва да махнат щата, предложили на преподавателя сам да си намери часове.

"Но как е възможно това да се случи? Това е огромна бройка за една година", сподели разочарован Ранков.

От академията измислили и друг вариант - да му предложат една година неплатен отпуск.

"По този начин ме обричаха на гладна смърт, при положение че има толкова външни сътрудници към НАТФИЗ, с което натоварват бюджета на академията", казва Ранков.

Засега той не смята да търси правата си по съдебен ред, тъй като 22 години работа със студентите само "му е дала" в професията и не иска да разочарова хората, които все още са му близки.

"Не казвам никакви имена, защото това означава да осветля много колеги, които през годините си правиха пиар заради властови позиции. Искам да остана безкрайно честен и да напусна сам, макар че съм разочарован", сподели Веселин Ранков.

Реклама

Слънцето свети по-силно, откакто напуснах

- Г-н Ранков, не се ли съгласихте на компромис, за да останете в НАТФИЗ?

- През годините направих много компромиси. Изоставих клас преди време, когато трябваше. И много други неща съм правил в името на НАТФИЗ. Но този път не мога...

- С новите декани не сте ли говорили за някаква административна работа?

- ...(Мълчание.) Ами мълча, защото не искам да говоря с имена, тъй като знам какви са връзките между бившия декан, между сегашния и т.н., все едно да говоря с един и същ човек, защо?

- Не ви ли е обидна цялата ситуация?

- Не, защото има и други висши заведения, ако имам желание да работя в тази посока.

- Вие сте на 62 г. и законът ви защитава пред пенсия?

- Така е. Но да се моля за часове, това е под достойнството ми. По-добре да си тръгна сам, както и направих.

- Сега с какво ще се занимавате?

- Подготвям 15-о издание на "Виа Понтика" и ще работя с четирите академии по изкуствата. Може да напиша книга. Но имам чувството, че слънцето свети малко по-силно, откакто напуснах академията. Както се казва, няма празни места в природата. И за мен ще се намери друго място.

Реклама
Реклама
Реклама