Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10844679 www.bgdnes.bg

Мартеницата поскъпва с левче

В Бургас правят амулети 

Високите цени и кризата ограничават символите от Китай 

С около левче или два по-скъпи ще са мартениците тази година, показа проверка на "България Днес" сред търговците в страната.

Най-масово купуваните 10 броя усукани конци за ръката се продаваха за 1,50 лева преди година, докато сега цената им е скочила до три лева. Гигантски фигурки на Пижо и Пенда, които също са много популярни, вървяха по 10 лева, но новата им цена е с два лева нагоре.

Реклама

Производители обясняват, че поскъпването е заради повишените цени на преждите. Добрата новина за родните търговци е, че заради кризата и повишаването на стойностите на горивата се очакват по-малко мартеници от Китай, които традиционно заливаха пазара ни през последните години. Това ще даде възможност на родната продукция да бъде доминираща на пазара, т.е. да усещаме на ръката си истински вълнени нишки, а не имитации от нискокачествени материали.

Мнозина търговци признават, че тази година ще заложат на онлайн продажбите, които покрай пандемията придобиха сериозна популярност. Основните причини за това решение са две - няма да плащат наем на общините за разполагане на сергии и ще си спестят студуването по тротоари, спирки и кръстовища.

Етнографският музей в Бургас стартира изработването на легендарни етнографски мартеници амулети. "По традиция приготвихме овча вълна, усукахме наедно бяла и червена нишка и правим мартеници. Тази година са вдъхновени от образа на българските моми и моминските плитки. Струва ни се интересна препратката към миналото, когато момите сплитали косата си на една, две или на много коси, т.е. с множество плитки, спускащи се по гърба и раменете. А вълнените нишки наред с мъниста, парички, топчета непредена вълна и даже скилидки чесън често се използвали в моминската украса за глава", обясняват от музея. Цената на един амулет е 2 лева.

Инициатива под наслов "Мартеничка за баба и дядо" организират българи в Милано. Тя ще има за цел да подари минимум 1093 мартеници на бабите и дядовците от 13 дома за възрастни хора у нас. Мартениците ще се приемат в залата по танци на ул. "Марсала" 10 всяка неделя от 16,30 ч. до 18 февруари, за да може да се организира изпращането им към България.

Кръстиха бряг в Антарктида на Баба Марта

От тази година още няколко места на Южния полюс имат български имена. Бряг Баба Марта, залив Малък Сечко и Голям Сечко са част от имената, дадени на географски обекти в Антарктика с указ на президента Румен Радев, обнародван в Държавен вестник.

Българските географски имена в Антарктика са почти 1400. Нови имена се дават от страните, участващи активно в научното изследване на Южния полюс и Антарктика, каквато е и България.

Реклама
Реклама
Реклама