Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10869996 www.bgdnes.bg

Алберт Попов подобри рекорд на Попангелов

Стана първият ни скиор в топ 20 на олимпийски игри

Алберт Попов подобри рекорда на Петър Попангелов за най-добро класиране на българин на олимпийски игри в гигантския слалом. Със страхотно второ спускане той зае 17-о място в крайното класиране и стана първият ни скиор сред първите 20. Във второто си спускане Алберт даде седмо време и изостана общо на 5,59 секунди от победителя Марко Одермат, като изоставането бе главно от първото.

Швейцарецът Одермат спечели титлата само с 19 стотни пред словенецът Жан Кранец, а трети остана Матьо Февър, който бе на 1,34 секунди от победителя.

Реклама

Най-доброто класиране на Попангелов на олимпиади в дисциплината бе 21-ото място от Сараево. Всъщност българи са бяха влизали само пет пъти в първите 30 на гигански слалом на игрите. Три пъти това бе правил Попангелов - 21-о място в Сараево, 27-о в Лейк Плесид и 28-о в Инсбрук, самият Алберт, който бе 28-и в ПьонгЧанг преди 4 години и Петър Дичев, завършил 30-и в Албервил.

Алберт е най-добре класираният състезател извън първите 30 в стартовия списък. С номер 53 той даде 27-о време в ужасващите условия - сняг и дъжд. Заради това той оприличи манша с оцеляване, а не със състезание.

"Това ми беше целта, да направя по-силен втори манш. Друго е да караш по собствена линия, по този, която си разгледал трасето. По принцип това ми е карането, но, когато си с по-заден номер, като в първия манш е трудно да се покаже. Не си толкова в контрол на нещата", заяви Алберт след състезанието.

"По време на втория манш просветна, вижаше се и терена, доста добре бяха изистили трасето, заради това се забави и състезанието и смея да твърдя, че са се справили перфектно", допълни той.

"Хареса ми да бъда на столчето на лидера и си пожелавам след два дни да съм там по-дълго. Разбира се, че е хубаво, когато направиш добро спускане, въпреки че не си мръднал много позиции напред, класирането ти не е добро. Семейството на ските го виждат и е много готино, защото идват и ме поздравяват. Честно да си признаят днес изненадах и себе си. Откакто съм тук имам две тренировки на гигантски, колкото да тестваме ските, за да мога да не губя много в състезанието. Обърнахме повече внимание на слалома, защото мисля, че там имам голям шанс и не искам да го изпускам", обясни най-добрият ни алпиец.

"Искам да съм концентриран за слалома, да уточним материала. Пистата специално за слалом е доста лесна. Но това прави състезанието по-тежско. Защото на такива лесни писти разликите са прекалено малки. Стават повече грешки, които се отразяват фатално", завърши Попов.

Реклама
Реклама
Реклама