Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10946219 www.bgdnes.bg

Полицаят с трансплантирано сърце Евгени Георгиев: МВР да се прочисти от дублиращите структури

Пенсионираните служители да дадат път на младите, пеши патрули не трябва да има

КОЙ Е ТОЙ

Евгени Георгиев е с трансплантирано сърце от близо 16 години. Преди това бившият пътен полицай живее с изкуствено две години и половина. 53-годишният мъж е почетен председател на Алианса на сърдечно трансплантираните у нас. В неделя той бе сред хилядите на полицейския протест пред парламента, поискали по-високи заплати и реформа в МВР.

Реклама

- Какви са най-важните и неотложни реформи, които МВР трябва да предприеме?

- Първото е да се повишат заплатите на редовия състав, който е на улицата. Това е свързано и с редица промени в самите структури на МВР, начина и методиката на работа, защото е много остаряла. Работи се по архаични закони, които не са ефективни в XXI век. Имаме и дублиране на много структури. Два или три отдела например вършат една и съща работа. Едните започват, а другите продължават. Това трябва да се промени. Пешите патрули или пешаците завинаги трябва да спрат.

- България продължава да има рекордно много полицаи на глава от населението. Трябва ли да се редуцира броят им?

- Реално на терен не са толкова много. Необходими са повече средства за нови автомобили, техниката в тях трябва да е много добра, за да може спряно лице по най-бързия начин да бъде проверено. След това се докладва в дежурната част. Тогава случаят се поема от оперативни работници. И какво означава, че полицията може да арестува до 72 часа, а след това прокуратурата решава какво да се прави. Какво означава това дали има достатъчно данни за извършено престъпление или не? То си е, дето се казва, почти разкрито. А тепърва прокуратурата трябва да решава има ли нужда от задържане или не. Тези неща трябва да се облекчат и да се случват много по-бързо. Защото някои дела започват и/или завършват след 10-15 години. Други изобщо не завършват. Или в някои моменти се стига до липса на данни за извършено престъпление. Нещо, което остава горчив привкус у полицаите, които са били на улицата.

- Можем ли да говорим тогава за некачествено събиране на улики и доказателства?

- Още чуваме, че има хора, които откраднали автомобил и просто влезли вътре да се стоплят например. Има подобни вратички в закона през годините, които да дават възможност заподозрени лица да се измъкват. Трябва да се прегледат из основи Законът за МВР и Наказателният кодекс, а тези вратички да се затворят. Имаше проблем с пуснати на свобода за добро поведение, а излежали една трета или половината от присъдата. После чуваме пострадалите, които са на друго мнение. Необходим е задълбочен анализ, да се съберат работни групи в МВР, включително съд и прокуратура, за да се решат всички проблеми.

Реклама

- От какво най-вече трябва да се прочисти МВР?

- На първо място дублиращите длъжности трябва да отпаднат. Води се много голяма документация, която често е ненужна. Това също трябва да се прецизира достатъчно добре, защото губим много време на всички по веригата, които биха могли да се заемат с друг случай междувременно, а не да пишат безумни преписки, да оформят документации и т.н. Което е губене на време.

Трябват и качествени кадри. Всяка година е необходимо да се прави ежегоден физически и психологически тест. Това е много важно, за да имаме една добра полиция.

- Често ли прави впечатление на хората пълничките полицаи?

- Бил съм в Италия няколко пъти и съм виждал там полицаите. Наистина имаме нужда тук да се работи по физическата подготовка и други неща. Това го виждат всички в системата и го знаят както началници, така и кадровици. На тези хора това им е работата и затова взимат заплата.

- Защо не се контролира? Липсва механизъм или желание?

- Началниците на определени звена и кадровиците трябва да отговорят.

- Докога полицаи сами ще си поддържат работните места и ще си носят компютри, бюра, столове и други от вкъщи?

- Това, което се направи, е, че се вдигнаха парите за облекло на полицаите от 400 на 800 лв. Но да не забравяме, че едно зимно яке на униформен служител е 500 лв. Кой и как е направил тази разбивка, не знам, но колко пари ще останат за обувки и други неща. Пак нещо не е измислено както трябва. Необходимо е да има служебни телефони и компютри. И още. Като стане време пенсионерът да си ходи, нека да отстъпи място на млади хора, които да се реализират. Има достатъчно полицаи у нас. Много от пенсионираните органи на реда остават на работа.

- Продължава ли горивото нерядко да не стига на патрулните полицаи?

- То никога не е стигало. В много от случаите даже не се предприемаше преследване на водачи, извършили престъпление. Един път заради горивото, втори път, за да не се създават предпоставки за пътно-транспортни произшествия. Знаете колко много пострадали колеги има при гонки. Някой път се сблъскваш с пияни и дрогирани шофьори, когато нещата стават груби. Именно тези полицаи с ниските заплати са на улицата и там трябва да се направи хубав подбор - да работят здрави, прави и умни момчета. А българският народ да се радва, че има такава полиция.

- Какви заплати получават?

- Започват от около 1200 лева. Животът поскъпна много, цените са нагоре. Професията на полицая е много тежка. Няма зиме, няма лете. Всички сме на улицата и имаме разстановки. И дъжд да вали, и горещо да е. Спомняте си януари 1997 г. Мръзнахме всички и бяхме замеряни с павета пред парламента. Много колеги са емоционално сринати. Аз получих вирусен миокардит и оттам ми се скапа сърцето. Имаме трима трансплантирани полицаи. Смятам, че няма нищо случайно. Самата работа подпомага процеса да бъдем увредени през годините по един или друг начин. Това също е редно да се отбележи, когато се гласуват заплатите на хората, които са навън по цял ден.

- Наистина ли се случва така, че престъпниците имат повече права от полицаите, какъвто плакат имаше на протеста в неделя?

- Имал съм случаи, в които са ми казвали на улица "ти знаеш ли кой съм аз". Това са го чували всички полицаи на терен поне по 100 пъти. И наистина в много случаи след това сме го разбирали. Защото има хора, които началниците са си ги ухажвали по една или друга причина, а ние на улицата нямаме никакво право. Пускаш го, каквото и да е направил, да става и да си ходи. За съжаление.

- Вие ги хващате, те ги пускат.

- Точно така! И после си казваш - добре де, аз защо да продължавам да работя?! Като достойнството ти е смазано, а онзи те среща утре на улицата и ти показва определен пръст, демонстрирайки, че е повече от теб. Всеки втори полицай на терен ще ви каже, че е така. Надявам се тези времена вече да са отминали, защото говоря за годините, в които аз работех активно, през смутните 90-те. Но пак има някакво усещане за подчинение при колегите в другия смисъл. То опира до страх да не би да останеш без работа или да бъдеш изпратен другаде. Имал съм случай да правим задържане и за "благодарност" да ме изпратят в "Люлин", докато аз работя в "Младост". Просто - ти не там. Тихомълком. Дано сега да не е същото.

Реклама
Реклама
Реклама