Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10957805 www.bgdnes.bg

Русия започна мащабна инвазия, военно положение в цяла Украйна (Обновява се + Снимки + видео)

В Министерството на външните работи се събира Кризисният щаб, който следи ситуацията около Украйна

  •  Ще въведем военно положение на цялата територия на Украйна, заяви президентът Зеленски.

Русия започна пълномащабна инвазия в Украйна и нанася бойни удари по градове, заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба тази сутрин в Туитър, цитиран от БТА. 

Реклама

Русия атакува "военната инфраструктура" и граничната охрана на Украйна. Това обяви украинският президент Володимир Зеленски. Той призова гражданите да не се паникьосват и обеща победа.

  • Експлозии отекнаха в украинските градове Одеса и Харков.

По-рано агенция Интерфакс съобщи за ракетни удари по военни обекти в цяла Украйна, както и че руски части са направили десанти в южните пристанищни градове Одеса и Мариупол. Агенцията съобщи още, че персоналът и пътниците от киевското летище Бориспил се евакуират.

„Путин току-що започна пълномащабна инвазия в Украйна. Мирните украински градове са подложени на удари“, написа Кулеба.

„Това е агресивна война. Украйна ще се защитава и ще победи. Светът може и трябва да спре Путин. Времето за действие е сега“, заяви украинският външен министър.

Той призова партньорите на страната незабавно да активират пакет от нови санкции.

  • За руски ракетни удари и десантни операции срещу Украйна съобщават очевидци и местни медии, след като руският президент Владимир Путин разпореди рано тази сутрин началото на военна операция срещу Украйна.Командни центрове на украинската армия в Киев и Харков са подложени на руски ракетни удари след 5 часа тази сутрин, съобщи „Украинская правда“, цитирана от Ройтерс, като се позовава на източник от украинското вътрешно министерство.

Агенция „Интерфакс“ съобщава за десантни операции на руския черноморски флот в Азовско море и в Одеса.

Реклама
  • Експлозии и взривове имаше тази сутрин в украинския град Мариупол.

По информация в медии се вижда пушек в определени част на града. Експлозиите и обстрелът в района започнаха в 3.30 през нощта и продължиха около два часа. По-късно отново се чуха тежки експлозии от центъра на града. Беше изгасено цялото осветление на Мариупол.

Има откъслечна информация за сражения в селата в района. Въздушното пространство на страната е затворено. Президентът Зеленски призова украинците да останат по домовете си. Обявено е военно положение.

  • В Министерството на външните работи се събира Кризисният щаб, който следи ситуацията около Украйна

Според информация в медиите военна операция е в ход в Донбас, има сражения и край Донецк, чули са се взривове и в Киев, според CNN. Според информация на "УНИАН" има експлозии в Одеса, Бердянска, Киев, две в Краматорск, край летище Бориспол.

  • Според журналисти са атакувани военни бази, ПВО установки и радарни станции.Сирените в Мариупол, които известяват за опасност, до 7 часа бяха включени два пъти от сутринта.

Жителите се редят на дълги опашки пред банкомати и бензиностанции, за да зареждат гориво. Стотици автомобили напускат града. Хората са притеснени и не знаят какво става.

  • Русия ограничи движението на търговски кораби в Азовско море до второ нареждане, съобщиха за Ройтерс два източника от сектора на търговията със зърно. Руската държавна агенция по морско и речно корабоплаване не е отговорила на запитванията на Ройтерс за коментар по въпроса.




Реклама
Реклама
Реклама