Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10976473 www.bgdnes.bg

Прекратиха делото за убийството на Станка Марангозова

Процесът срещу офицера от НСО Борис Иванов на поправителен в прокуратурата

Неясноти в обвинителния акт спъват над 2 години работа

Делото за поръчковото убийство на брокерката Станка Марангозова, което разтърси столицата през 2019 г., отива на поправителен в прокуратурата. Това стана ясно от окончателното решение на Военно-апелативният съд (ВоАпС) преди дни.

По делото подсъдими бяха офицерът от Националната служба за охрана (НСО) Борис Иванов, Петър Костов, Иво Масларов и Веселин Денков - Весо Брадата.

Реклама

От определението на военните магистрати става ясно, че от обвинението не се разбира кога, къде и как е организирано убийството на Марангозова от четиримата подсъдими. Единствените точно посочени данни в обвинителния акт са само датата и мястото, където брокерката е убита.

Марангозова беше застреляна на 10 октомври 2019 г. в софийския кв, "Младост". Тя бе убита от моторист, който беше скрил пистолет със заглушител в букет с изкуствени бели рози.

Според прокуратурата подсъдимият като извършител Петър Костов проследил жертвата до жилищен блок, където спрял с мотоциклет до колата на брокерката. Извадил букета с изкуствени рози и почукал на стъклото на предната лява врата на колата. След като Марангозова свалила стъклото, за да види кой е този джентълмен, който й подарява цветя, Костов я прострелял три пъти в главата и избягал. По-късно моторът е открит в баластриерата в Чепинци.

Първоначално прокуратурата твърдеше, че Иво Масларов е поръчал убийството на Марангозова, защото имал неуредени финансови отношения с нея. Тогава той беше обявен за издирване. Офицерът от НСО Борис Иванов пък беше задържан заедно с Костов и съучастника им Весо Брадата.

Според разследващите подполковникът от НСО разпределял задачите между участниците в групата, обяснявал детайлите и плана. Иванов приел поръчката за убийството. В колата му е намерено устройство за проследяване и подслушване. Масларов пък предал бележка с имената на Марангозова, номер, марка и цвят на колата. Следенето на жената преди убийството продължило близо месец според разследващите.

Реклама

Именно след като държавното обвинение обяви, че служителят от НСО е основен участник в организирането на убийството, главният прокурор Иван Гешев каза, че вече няма доверие в службата за охрана (виж каре).

Впоследствие версията на прокуратурата бе, че подсъдимият Весо е решил да организира и финансира убийството на Марангозова. Задачата възложил на приятеля си Масларов и му обещал да осигури пари за очистването на брокерката. "България Днес" се свърза с адвоката на Весо Брадата Ина Лулчева, която каза само, че няма никакви доказателства за участието на Денков в убийството на Марангозова и поръчителството за него. Лулчева отказа да коментира други аспекти от процеса на този етап.

Военните съдии приемат, че в обвинителния акт не се казва как се е стигнало до самото решението и какво изобщо са направили Брадата и Масларов, срещу когото пък делото се води задочно, тъй като се укрива. Масларов е обвинен, че е организирал и ръководил групата, но и за тези му деяния нямало никакво описание в обвинителния акт. Съдът пише още, че в обвинението не са изложени никакви факти за подбудителство и помагачество, каквито обвинения също са повдигнати.

Според военните магистрати непосочването на тези обстоятелства ограничава и правото на защита на подсъдимите. На прокуратурата бе възложено да конкретизира всички дати, места, финансиране на убийството, подбудителството и помагачеството.

Борис Иванов беше задържан през май 2020 г. и остана в ареста. Година по-късно излезе, но под домашен арест и с електронна гривна. Сега той е поискал по-лека мярка за неотклонение, но и двете инстанции са отхвърлили молбата му, като приемат, че има обосновано предположение за участието му в убийството и може да извърши престъпление. От определението на съда става ясно още, че подсъдимият като физически убиец на Марангозова - Петър Костов, е в затвора от миналата година, когато е осъден на 4 години затвор.

Гешев свали доверие от НСО

След като стана ясно, че един от задържаните за убийството на Марангозова е служител на НСО, обвинител номер 1 каза, че няма доверия вече на Националната служба за охрана. По това време Гешев беше пазен именно от служители на НСО, но впоследствие за сигурността му започнаха да се грижат от Бюрото по защита, докато то не беше отнето от него.

Реклама
Реклама
Реклама