Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11020387 www.bgdnes.bg

Скандал с филм за Гюзелев

За да ме финансират, искат да сменя режисьора, възмущава се вдовицата на великия оперен ас Анна-Мария

Скандал се завихря около бъдещ филм за Никола Гюзелев. Пари за лентата не са дадени, а вдовицата на прочутия бас е била принудена да спре снимките.

Реклама

"След като България не даде и стотинка за бъдещия документален филм за Никола Гюзелев с режисьор Олег Ковачев, аз като продуцент спрях филма. Когато излезе, филмът ще има друга националност, няма да е български. Казаха ми, че за да получа пари, трябва да сменя режисьора, но това не разбирам защо трябва и няма да направя. Или ние с Олег сме некадърни и Никола Гюзелев е никой и никъде не е представял България, или има друга причина". Това сподели вдовицата на феноменалния оперен певец Анна-Мария Гюзелева по време на откриването на изложбата със снимки от култовите бг ленти от 50-те и 60-те години на миналия век.

Гюзелева е категорична, че е избрала Олег Ковачев за режисьор на лентата заради неговите отдавна доказани качества и професионализъм. Затова било изключено да се поддаде на натиск и да го смени с друг, наложен й от хората, които раздават "порциите" за изкуство у нас. Клякането за пари според нея не водело до нищо добро, а само до загуба на престиж сред публиката и на самоуважение.

"Обидно и грозно е, но не мога да спра да работя. Не го правя за себе си, ще ми се България да се чува с добро по света, колкото може повече", сподели още за вестника Анна-Мария Гюзелева.

Дебютиралата на 18 години в сериала "Пътят към София" актриса, балерина, хореографка, поетеса и бивша журналистка в БНТ определено има вкус към качественото кино. От дете помни с любов култовия сериал "На всеки километър". От 1984-а, когато заминава със съпруга си в Италия, се е снимала с десетки световни "асове" на седмото изкуство.

"Партнирала съм на Фабио Тести, Джанкарло Джанини, София Лорен, Раул Бова, Микеле Плачидо, Флоринда Болкан, Фернандо Рей... Мога да кажа, че съм успяла да попия от положителните им качества. Колкото е по-голям един артист и човек, толкова е по-скромен, естествен, сърдечен", убедена е вдовицата на Никола Гюзелев.

   Олег Ковачев: Нещата не стоят точно така

За "България Днес" режисьорът Олег Ковачев коментира казаното от Анна-Мария Гюзелева за съвместния им филм за Никола Гюзелев. До редакционното приключване на броя не успяхме да се свържем с Националния филмов център (НФЦ), но Ковачев потвърди, че проектът им е кандидатствал за финансиране там.

"При Анна-Мария нещата са малко по-особени и не стоят точно така, както ги описва тя. Затова не очаквайте от мен съпричастност с нейните думи. Филмът наистина не получи финансиране, но Анна-Мария нямаше никакъв проблем да го финансира сама, защото съпругът й го заслужава", каза известният режисьор.

Реклама
Реклама
Реклама