Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11093118 www.bgdnes.bg

И у нас има подслушвани с "Пегас"?

Не е ясно кой е извършил престъплението и каква е целта му

Намериха данни, че шпионската програма е ползвана и в България

Израелският шпионски софтуер "Пегас" и незаконното му използване май е бил използван и у нас. Шпионската програма попадна под прицела на Софийска градска прокуратура (СГП). Образувано е досъдебно производство, чието разследване е фокусирано върху това дали софтуерът е използван за нерегламентираното копиране на данни и дали е използван с цел следене. Това стана ясно от съобщение от СГП в четвъртък.

На 23 февруари СГП е образувала досъдебно производство за незаконното използване на шпионския софтуер "Пегас" по събрани до момента данни, които сочат, че това се е случвало на територията на България. Към момента не е ясно кой стои зад киберпрестъпленията и каква е целта им. Нерегламентираното използване на "Пегас" и ако има причинени вреди, изразяващи се в унищожаването на компютърни данни в информационна система или спирането на такава, може да вкара извършителите зад решетките от 2 до 4 г.

Реклама

От прокуратурата поясниха, че разследването е възложено на следовател от Следствения отдел към Софийската градска прокуратура. По делото са приложени документи и са изпратени писма към всички институции за това дали са купували или използвали този софтуер.

"Неправомерно копиране чрез компютърна програма на данни за достъп до информационна система, предназначени да засегнат повече от една информационна система и настъпването на тежки последици от това деяние." Това пише в досъдебното производство, образувано от СГП.

В края на миналия месец от държавното обвинение съобщиха, че започват проверка за използването на "Пегас". Това се случи само дни след като Израел създаде специална комисия, която да разследва дали полицията там е подслушвала незаконно общественици и журналисти с шпионския софтуер. Тогава нашата прокуратура започна проверка за евентуално неправомерно използване на шпионския софтуер "Пегас" от български държавни структури и служби. Изискана е информация от службите дали въпросният софтуер е прилаган в България от държавни структури.

Софтуерът "Пегас" може да проникне във всеки телефон или лаптоп. Ако преди години за целта е било необходимо позвъняване, сваляне на файл или кликване върху линк, днес жертвата не е нужно да прави каквото и да било.

"Пегас" стана обществено известен през юли миналата година след журналистически разкрития, че е използван за следене на хиляди активисти и правозащитници. Това е ставало чрез смартфоните им, които с "Пегас" се трансформират в устройства за следене и от разстояние могат да извличат снимки, съобщения, местоположение, да се активира микрофонът за запис на разговори и др. За софтуера, създаден от израелската технологична фирма NSO Group, се смята, че е използван от редица правителства по света за шпиониране на критици и политически опоненти. NSO Group оспори журналистическите разследвания, които миналата година разкриха, че хиляди политици, журналисти и правозащитници по цял свят са били подслушвани.

Унгарският журналист Саболч Пани е част от международния екип, който разкрива подслушванията. Самият той също е следен. "Успяхме да идентифицираме още няколко журналисти, включително един колега", разказа Пани. Още тогава Европейският надзор поиска забрана на шпионски софтуери като "Пегас" в ЕС (виж карето).

Реклама

Преди месеци в изнесената информация се спомена също, че софтуерът е създаден в България, Кипър и Израел. След началото на проверката у нас премиерът Кирил Петков каза, че от ДАНС са докладвали, че няма данни софтуерът да се използва от която и да е българска институция. Въпреки че за въпросния софтуер и хилядите подслушвани се разбра миналата година, проверката в България започва сега. Предстои да бъдат разпитани свидетели, да се приложат и други документи и да се назначат необходимите експертизи.

 Европа нищи, иска забрана

Европейският парламент създаде анкетна комисия, която да проучи обвиненията за използването на шпионския софтуер "Пегас" от правителствата в блока, по-специално в Унгария и Полша, предава АФП. Законодателите гласуваха с огромно мнозинство да "разследват предполагаеми нарушения на правото на ЕС при използването на софтуера за наблюдение, наред с други, от Унгария и Полша", се казва в изявление. 38-членната комисия "ще проучи съществуващите национални закони, регулиращи наблюдението, и дали шпионският софтуер "Пегас" е бил използван за политически цели срещу журналисти, политици и адвокати", пише в официалното съобщение на Европарламента. От него също става ясно, че Европа иска забраната на подобни софтуери и тяхното създаване и купуване от правителства.

Реклама
Реклама
Реклама