Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11111273 www.bgdnes.bg

Киберекспертът Явор Колев: Очакват се руски кибератаки срещу големи компании

Чрез тях Путин ще опита да крепи икономиката си

 

- Господин Колев, какво мислите за войната в Украйна, която Путин поведе?

- Като всеки нормален човек осъждам геноцида, който се извършва срещу украинския народ от страна на кървавия кремълски режим. Надявам се мерките, които предприема световната общност единно, и санкциите, които налага над този режим, да доведат до депутинизация и демилитаризация на Русия. Както виждаме, тя е основна заплаха за световния мир в момента.

- Санкциите според вас имат ли отражение до този момент?

- Резултатите от тях в последната седмица са доста показателни, особено финансовите и икономическите санкции. Те ще се отразят в близкото бъдеще много по-сериозно. Виждаме рухване на финансовата и банковата им система. Те се опитват да запушват дупките по някакъв начин. Няма как в толкова глобализиран свят една държава сама да се изправи срещу целия свят. Знаем какъв беше резултатът от санкциите, наложени 1979 г. при нахлуването на Русия в Афганистан. Тя бе изолирана тогава, но беше съвсем различно, тогава си бяхме самодостатъчни, можехме да произвеждаме. Но в рамките на 10 г. руската империя рухна. Нещата в момента стоят по различен начин, светът вече е по-глобален. Русия е сама, както виждаме в момента, и да се справи с всички предизвикателства е невъзможно. Не могат да произвеждат автомобили, оръжия и самолети, без да бъдат снабдявани с нужните части. Виждаме как икономиката им спира за две седмици. До няколко месеца резултатите ще са още по-видими.

Реклама

- Какво всъщност представлява една кибервойна, колко опасна е тя и какви биха били последиците от нея?

- Кибервойната не е започнала от преди няколко дни, тя се осъществява от руските служби от много години. Знаете за атаки, които се извършват срещу критична инфраструктура, срещу различни компании. Компанията "Колониал Пайплайн" бе атакувана миналата година, тя снабдява Източното крайбрежие на САЩ с петролни продукти. Тогава за известен период от време бяха прекратени всички доставки на горива. IT институции и банки също бяха атакувани и бяха искани откупи, както е типично в рансъмуеър атаките (това са атаки, които заключват вашите устройства и после извършителите искат откуп, за да отблокират данните). В България също е имало атаки срещу различни сайтове на институции. Това са все действия, които са част от хибридната война.

- Според вас като международен експерт по киберсигурност има ли опасност от кибервойна между Украйна и Русия и какво би представлявала тя.

- Преди няколко дни в Украйна бяха прекъснати комуникации и датчиците на международната агенция за атомна енергия в Чернобил и Запорожката АЕЦ. Прекъснатите връзки за контрол и информация представляват кибервойна. Една такава атомна електроцентрала си е атомна бомба. Тук например информационната война, която се води в нашите медии, може да доведе до киберудари по сайтове на държавната администрация и някои информационни сайтове. Войната се води, последиците от нея са сериозни.

- В какво биха се целили първо, ако Русия предприеме кибератаки?

- В момента има информационна война в Русия, те отричат да има истински военни действия. Ще бъдат атакувани в офлайн пространството техните критични инфраструктури, те всъщност вече са атакувани. Ще се стремят да атакуват и в областта на интернет - доказателство за това са прекъсването на връзката с двете атомни централи, за които споменах преди малко. Това е типичен удар.

Реклама

- Може ли една такава кибервойна да повлияе на световната икономика?

- Предвид прекъсването на финансовите потоци ще има сериозни рансъмуеър атаки към различни големи компании и чрез тези атаки ще се цели изнудване за огромни суми пари. Както стана миналата година с американската компания "Колониал Пайплайн". Те бяха изнудвани за 50 млн. в криптовалута и ги платиха. Източниците на приходите на Русия намаляват и този тип хакване, спиране на компаниите за откупи ще бъдат един от начините за придобиването на необходимите средства за тяхната икономика. Те искат откупи само в криптовалути. Предполагам, че следващата стъпка ще бъде криптоборсите да предприемат действия и да ограничат достъпа на Русия до криптовалути. Светът се промени коренно. Не сме очаквали, че може да се случи нещо подобно, но пред заплахата от рухване на света според мен е нормално имунната му система да се активира.

- Ако ние попаднем под кибератаки от голям мащаб, готови ли сме да се защитим и как?

- Това предизвикателство ни изправя пред сериозни рискове. Предприемаме необходимите стъпки заедно с други институции, така че да защитят нашата сигурност. Филтрират се айпи адреси, от които има потенциални заплахи за киберсигурността на България. Всички работят заедно и правят всичко възможно да бъдем защитени. В момента 99% от комуникациите минават през морското дъно и има планове това да става през Космоса в близкото бъдеще. Знаем, че без интернет икономиката и животът вече са немислими.

- Извън войната кой е най-уязвим в дигиталното пространство като цяло?

- Най-уязвими винаги са били децата. Бизнесът е застрашен от кибератаки заради пари, компании даже могат да бъдат сринати по този начин, но всичко това може да бъде възстановено. За съжаление децата в интернет са най-незащитени. През последните години в никакъв случай не може да наблюдаваме намаляване на заплахите и сексуалните престъпления срешу деца. Надяваме се да можем да помогнем и да осигурим една по-безопасна интернет среда за нашите деца, които са най-потърпевши и уязвими, и трябва да ги пазим и да им покажем как те сами да се опазят. Никога не знаеш кой стои от другата страна на екрана и какво мисли. Правим кампания, която се стреми да научи децата и родителите им на киберкултура и на внимателно отношение. Това ще изгради едно поколение, което ще има много по-отговорно отношение към интернет пространството.

- Как върви до момента кампанията?

- Върви много добре, работим с Министерството на образованието, сдружението на общините. Посещаваме кметства, училища из цяла България. Програмата е много натоварена и много богата. В момента най-големият проблем очевидно е войната и опазването на световния мир. Надявам се тя скоро да приключи и да можем да се върнем към нормалния живот и да имаме младо поколение, което е подготвено за всички предизвикателства, пред които ни изправят технологиите.

- Как може да се опазим в тази виртуална среда, какви са вашите препоръки и съвети към децата и техните родители?

- Правилата за киберхигиена. Трябва да имаме сложни пароли и да не са еднакви, да сме винаги внимателни и отговорни. Да използваме антивирусни програми - лицензирани. Обикновеният потребител е най-голямата жертва на киберизмами и атаки.

Реклама
Реклама
Реклама