Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11154846 www.bgdnes.bg

Кьовеши вкара премиер в затвора

Адриан Нъстасе е осъден на 4 г. зад решетките 

Играе баскетбол, преди да се захване с правосъдие 

Главният прокурор на Европейския съюз Лаура Кьовеши пристигна в четвъртък на посещение в България и вечерта на същия ден беше арестуван бившият премиер Бойко Борисов.

Не е ясно дали двете събития са обвързани, но юристката съобщи, че се разследват рекорден брой сигнали за злоупотреби с европейски средства у нас.

Реклама

През последните години Кьовеши е едно от най-обсъжданите имена на Стария континент, като стигна до върховната позиция в съюза, след като предизвика фурор в Румъния, след като вкара в затвори редица политици и силни фигури.

Кариерата й започва по начин, който няма нищо общо с правосъдието. Като млада Кьовеши играе професионално баскетбол в младежкия женски национален отбор на Румъния. И печели в Тимишоара европейската вицешампионска титла през 1989 г.

Все пак като студентка се ориентира към правото и през 1995 г., след завършването на университета, става прокурор към съда в Сибиу. Между 1999 и 2012 г. Кьовеши оглавява Дирекцията за борба с организираната престъпност и тероризма в област Сибиу. През октомври същата година става най-младият главен прокурор в Румъния, а година по-късно оглавява Националната дирекция за борба с корупцията (ДБК).

Освободена е от длъжност от президента Клаус Йоханис след обвинения от страна на правосъдния министър Тудорел Тоадер в превишаване на правомощията и накърняване образа на страната зад граница. Решението за освобождаване идва след седмици на напрежение с управляващото ляво мнозинство, съпроводени с протести и искания за оставка на правосъдния министър.

По време на работата си в Националната дирекция за борба с корупцията Кьовеши започва стотици разследвания срещу висши служители. През юни 2014 г. постигна 4-годишна окончателна присъда срещу бившия премиер Адриан Нъстасе.

Реклама

Настасе е осъден на две години затвор за неправомерно използване на средства от частни компании в предизборната кампания през 2004 г. и на четири години за подкуп и изнудване през 2014 г. Общо бившият румънски премиер е осъден на 4,5 години лишаване от свобода и остана в затвора повече от две години. След условното му освобождаване на Настасе е забранено да се кандидатира за политически постове.

След него в затвора имаше министри за цяло правителство. Кьовеши веднага става известна в цяла Европа като пример за борец с корупцията. Водената от нея Национална дирекция за борба с корупцията успява да тикне зад решетките няколко министри, депутати и десетки влиятелни регионални политически лидери, известни още като "местни барони".

През 2016 г. Кьовеши получава и втори мандат начело на антикорупционната прокуратура в Румъния. Същата година обаче идва на власт Социалдемократическата партия (СДП) и започва кампания срещу нея и институцията й. Обвиненията са за злоупотреби с власт и политически натиск. Лидерът на партията Ливиу Драгня е осъден за изборни измами година по-рано след разследване на дирекцията на Кьовеши. Две години по-късно, през юли 2018 г., след сложна процедура управляващите в Румъния успяват да освободят Националната дирекция за борба с корупцията от поста. Няколко месеца по-късно тя се кандидатира за ръководител на Европейската прокуратура. Властта в Румъния отново започва да я атакува, за да й попречи да заеме поста, но без успех. През септември 2019 г. Кьовеши е одобрена за европейски главен прокурор. От тогава до сега институцията се структурира и процесът още не е приключил.

Резултатите от работата на Националната дирекция за борба с корупцията в Румъния донесоха на Кьовеши много публичност в международните медии и подкрепата на чуждестранни посолства в Букурещ, най-вече от американското. Кьовеши получи няколко награди от чужди страни, включително Франция, САЩ и Швеция.

Запазва фамилията на бившия си мъж

През 2002 година Кьовеши се омъжва за архитекта Едуард Кьовеши, чиято фамилия запазва след развода им през 2007 г. Бракът им трае едва пет години и от него не се раждат наследници.

Обвинения за 14 министри и 200 кметове

За пет години от дирекцията на Кьовеши са повдигнати обвинения на над хиляда души на публични длъжности, сред които двама бивши премиери, 14 бивши министри, 40 депутати, над 200 кметове. За много от тях са постигнати осъдителни присъди.

Осъжда Румъния

През 2020 г. Лаура Кьовеши спечели делото си пред Европейския съд по правата на човека. Година по-рано тя подаде жалба срещу румънската държава заради свалянето й от поста начело на дирекцията, а впоследствие съдът в Страсбург прие, че управляващите са погазили правото й на справедлив съдебен процес и свободата й на изразяване.

Съдът не присъди обезщетение на Кьовеши, тъй като не е и търсила такова. В решението си съдът казва, че не е убеден, че Кьовеши е разполагала с вътрешно правно средство да оспори причините за отстраняването й от длъжност през юли 2018 г.

Идва първо в България

България е първата страна, която Кьовеши посещава след официалния старт на Европейската прокуратура. Правомощията на институцията са борба с измамите с евросредства за над 10 хил. евро и за злоупотреби с ДДС при суми над 10 млн. лв.

Заема поста след обрат

При гласуването в Комитета на постоянните представители на ЕС през февруари 2019 година за поста на главен прокурор на ЕС Кьовеши остава втора след французина Жан-Франсоа Бонер.

Но след последвалите изслушвания в Европейския парламент, на които румънката е аплодирана от депутатите, кандидатурата й печели най-много гласове и в двете ресорни комисии на парламента: по граждански права и вътрешни работи и по бюджет.

През септември 2019 година Кьовеши е окончателно одобрена за поста.

Реклама
Реклама
Реклама