Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11165874 www.bgdnes.bg

Убиха елен и сърна

И двете животни са застреляни, убийците на лопатара бягат

Грациозна сърна и величествен елен са били убити за два дни у нас. За жестоките животински трагедии, които разтуптяват всяко авджийско сърце, разказват от Съюза на ловците и риболовците в България.
64-годишен мъж е прострелял смъртоносно сърната, която е влязла в двора му в ловешкото село Рибарица. Мъжът е стрелял с незаконно притежавано оръжие, като сигналът за престъплението е подаден от служител на Държавно горско стопанство - Тетевен. Полицаи веднага пристигат на място и задържат мъжа. Затвор до една година или глоба от 100 до 300 лева, както и лишаване от право да се упражнява определена професия грози стрелеца.
Далеч по-драматична съдба, но отново с фатален край, сполетява красив елен лопатар, който преди години е пуснат на свобода от ловци от смолянското село Михалково. Красивото животно, което обикаля заедно с още три лопатара, е застреляно. Липсва и друг член на стадото.


В убийството на елена участват най-малко двама души, като е стреляно от автомобил. След като убиват елена, единият от бракониерите слиза от колата и реже ушната марка, с която се бележат разселените екземпляри. Това се прави с цел да се знае какви са животните и да не се стреля по тях. Марката не е спряла двамата убийци, като след екзекуцията се опитват да натоварят трупа на животното в автомобила. В този момента по пътя минава местен жител, който вижда какво се случва и веднага се обажда в горското. След 20 минути горски инспектор пристига на мястото, но простреляното животно вече го няма, разказват от Съюза на ловците и риболовците в България.
Убитият елен е намерен на 10 метра от мястото на екзекуцията близо до вход на местна мина, където има охрана. За жалост пазачът на съоръжението не успява да види лицето на бракониерите. И двамата стрелци са избягали, вероятно от страх да не бъдат заловени.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама