Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11234977 www.bgdnes.bg

Абрамович със симптоми на отравяне след совалки Москва - Киев - Истанбул

Русия ограничава влизането на граждани от “неприятелски страни”

Роман Абрамович получи симптоми на предполагаемо отравяне по време на совалките, които правеше в опит за мир между Русия и Украйна, съобщи говорителят на руския милиардер. Абрамович играе ролята на “миротворец” в руската война срещу Украйна. Собственикът на ФК “Челси” пътувал между Истанбул, Москва и Киев, за да предава съобщения между Владимир Путин и Володимир Зеленски. Според неназован източник на в. “Уолстрийт джърнал” след обиколките Абрамович и двама членове на преговарящата група от украинска страна развили симптоми на отравяне - зачервяване на очите,

сълзене и лющене на

кожата на лицето и ръцете.

Според в. “Дейли мейл” с пътуванията между столиците милиардерът се опитва да спаси репутацията си, след като бе подложен на санкции от Обединеното кралство и ЕС заради близостта си с Путин. Зеленски обаче умолявал президента Джо Байдън САЩ да отложат предприемането на мерки срещу олигарха поради ролята му в преговорите.

Реклама

Абрамович отлетял от летище “Ататюрк” в Истанбул миналата сряда, прелитайки над Черно море. Самолетът му после бил забелязан на летище край Киев, след което го засекли да напуска аерогарата “Внуково” в Москва и да се връща в Турция. В Кремъл олигархът връчил на Путин ръкописна бележка от Зеленски, очертаваща мирната позиция на Украйна. Според “Таймс” руският президент бил бесен и поръчал: “Кажи му, че ще ги разбия”. Абрамович се върнал в Турция, където се свързал с украинския политик Рустем Умеров, за когото се твърди, че действа като преговарящ на Киев. Те се срещнали в 5-звезден хотел в Истанбул със съдействието на говорителя на президента Реджеп Ердоган Ибрахим Калин.

Обиколките на Абрамович, изглежда, са постигнали напредък за бъдещите преговори лице в лице, които трябва да продължат тази седмица. Калин коментира, че са “близо до споразумение” по ключови въпроси за НАТО, демилитаризацията и защитения статут на руския език. Но все още има различия относно бъдещето на Крим - анексиран от Русия през 2014 г., и Донбас, окупиран в рамките на настоящия конфликт. Нови срещи за постигане на мир са насрочени от понеделник до сряда в Турция.

Москва е готова да разгледа различни места за руско-украински преговори, включително Белград, уточни руският външен министър. Сергей Лавров съобщи също, че Русия ще наложи ограничения за влизане в страната на граждани от “неприятелски държави”, България бе добавена от Москва в списъка им на 7 март. Лавров уточни, че това решение ще бъде под формата на президентски указ.

Зеленски все пак даде лъч светлина, като обяви, че Украйна е готова да обсъжда неутрален статут като част от мирно споразумение с Русия, но той ще трябва да бъде гарантиран от трети страни и

да бъде подложен на

референдум

Реклама

Украинският президент даде 90-минутно интервю за руски журналисти. Кремъл предупреди руските медии да не го излъчват, но те не се подчиниха.

До момента войната в Украйна е нанесла щети на инфраструктурата за над $ 63 млрд., обобщава Би Би Си. Най-малко 4431 жилищни сгради са повредени, разрушени или завзети, както и 92 фабрики и складове и 378 училища. Щети са претърпели 12 летища, както и 7 топло- или водноелектрически централи.

Украйна същевременно обяви, че няма да отваря хуманитарни коридори за евакуация на цивилни в понеделник заради възможни руски “провокации” по маршрутите.

Окончателно закрита беше и последната железопътна връзка между Русия и ЕС. В неделя експресният влак “Алегро” от Санкт Петербург пристигна във финландската столица Хелзинки, отбелязвайки последното си минаване по маршрута за неопределено време.

Реклама
Реклама
Реклама