Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11250366 www.bgdnes.bg

Световната и европейска шампионка по борба Биляна Дудова: Няма да се боря за друга държава!

Заплатата ми е орязана и това не е случайно

Коя е тя

Биляна Дудова е петкратна европейска шампионка в различни категории, и в момента действащ световен първенец, но в кат до 59 кг. Решението й да премине в по-горната кат. до 62 кг., която е олимпийска, предизвика скандали в последните дни, тъй като за провеждащото се в момента европейско първенство в същата теглова граница за място в националния отбор от федерацията бе предпочетена Тайбе Юсейн.

- Г-це Дудова, появиха се информации, че искате да се състезавате за друга държава, има ли такова нещо? Толкова ли обидно ви стана?

Реклама

- Не! Винаги съм казвала и продължавам да го мисля, че искам да се състезавам само за България. Надявам се да има някаква промяна след всичко, което се случи. Не само в последните дни, но и ето, че не мога да отида да се състезавам на европейското, не можах да участвам и на олимпиадата в Токио.

- Утихнаха ли вече у вас емоциите от този грозен скандал и отношението? Мислихте ли защо се стигна дотук?

- Няма как всичко да ми премине, тъй като в момента трябваше да съм на европейското първенство и да се боря за титлата отново. Този път в категория до 62 кг., която щеше да ми бъде четвърта, а титлата пета подред.

Смешно е, но в събота министър Радостин Василев ми се обади и ми съобщи, че има преборване - той ли трябва да ми го казва. Това е решението, което е взето от федерацията, а аз обясних на г-н Василев, че това е безумно. След разговор с треньора и моя клуб стигнахме до извода, че след преборването, което беше на 18-и, аз трябваше да отида на европейско първенство. От другата страна вече можеше да си вземат някакво решение и да не се стига до такива абсурди. Те обаче са решили, че трябва да има второ преборване. Това бе неадекватно решение. Моят треньор ме спря да участвам в това преборване, защото има реална опасност да се контузя, защото не бях тренирала пет дни, а изведнъж се казват някакви борби от днес за утре. Това щеше да е само допълнителен стрес и за мен, и за Тайбе.

- В Управителния съвет на федерацията има мнение, че трябва да разминете категориите си с Тайбе Юсейн, воден ли е такъв разговор с Вас?

- Не знам как го мислят там. Според мен трябва да участва този, който е по-добър. Аз я победих последно в категория до 62 кг и смятам, че който е загубил, е редно да отиде в друга категория. Това не трябваше да съм аз в случая. Тайбе трябваше да смени категорията, има свободни. Защото започва нов олимпийски цикъл, който е и по-кратък този път. За последната олимпиада аз бях ощетена, защото не съм състезател на националния треньор Петър Касабов. Сега се подготвям в категория до 62 кг и заради някакви простотии не мога да отида на европейското първенство.

Реклама

Казват някакви неща от Управителния съвет, а след това треньорът казва съвсем други и противоречиви неща. Веднъж казва, че той решава, веднъж казва, че управата решава. Разминават им се мненията и оттук нататък не знам как трябва да продължи да се работи. Не знам и аз лично как да продължа, защото треньорът на националния отбор е личен треньор на повечето състезателки и си гледа те да са си добре.

- Как стои въпросът с подсигуряването на олимпийската подготовка за вас?

- При мен няма проблем с това, но от началото на тази година нещата вървят изглежда на лична основа.

- Казахте, че не сте получавали пари от началото на годината.

- Да, но това не е такъв проблем, защото така е всяка година. Когато са ни готови договорите, тогава получаваме средствата. А това става някъде към април-май и тогава ни плащат накуп всичко. Друг е въпросът, че миналата година получавах заплата за второ място, а сега трябва да получавам такава за първо в Европа и в света. Но тя е орязана и това не е случайно. Не съм за първа година в борбата и съм наясно с нещата. Спортният министър лично ми каза на срещата с него, че парите са отпуснати вече.

- От вашите думи излиза, че докато стигнат до вас, парите ви някак се преобразуват.

- Да. Трябва да има промяна, а решението е треньорът на националния отбор да е безпристрастен. Той не трябва да има отношение към никоя състезателка, камо ли пък да е неин личен треньор. Треньорът трябва да бъде независим и безпристрастен, защото в обратния случай има финансова облага. При успех на негова състезателка той получава премия както като личен, така и като национален наставник.

- И за предстоящата олимпиада в Париж след две години се подготвяте отново с личния си треньор, има ли натиск да го смените с Петър Касабов?

- Това няма как да стане. Преди три години напуснах отбора, защото бях многократно "мачкана" психически от Касабов, ето защо връщане назад няма.

Колко пъти съм искала да си тръгна от лагера, през сълзи съм звъняла на моя клуб "Юнак Локомотив-Русе" и съм казвала, че си тръгвам, защото не мога повече да търпя подигравки. Това се случва от много време, но след онзи случай, който бе медийно отразен, че си бях посегнала на живота, аз вече не тренирам с националния отбор и националния треньор.

Реклама
Реклама
Реклама