Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11259971 www.bgdnes.bg

Жоро Милионера излезе на свобода!

Парите от обира на инкасото чакат Георги Енев

Ченгетата нямат представа къде са задигнатите близо 1,5 млн. лв. вече 10 г.

Жоро Милионера на свобода!

Георги Енев, по-известен като Жоро Инкасото или Жоро Милионера, излезе от затвора след прекарани близо 10 години зад решетките. Мъжът бе осъден за обир на инкасо автомобил, превозвал близо 1,5 млн. лв., през 2012 г. в града под тепетата. Това разбра "България Днес" от справка в Министерството на правосъдието.

Реклама

Десет години след грабежа ченгетата нямат ни най-малка представа къде са откраднатите от Енев пари.

Перфектният обир на инкасо автомобила Енев извършва в Пловдив на 22 юни 2012 г. Тогава е на смяна и превозва с колегата си Манчо Юруков почти 1,5 милиона лева, собственост на три банки. Ударът е перфектно планиран. Дни преди това Енев закарва стария си "Опел" на тиха уличка и чака удобния момент. Той идва няколко дни по-късно, когато инкасо колата минава по булевард "Никола Вапцаров", в близост до паркирания "Опел". Под претекст, че иска да почерпи за продажбата на возилото си, Милионера моли колегата си да спрат, за да купи дюнери.

Когато колегата му слиза от колата, Енев вади специалния разблокиращ ключ, отключва касата и прехвърля опакованите пакети с пари. Мята се на опела и отпрашва в неизвестна посока. По-късно е установено, че стига до село Храбрино. Оттам следите му се губят за две седмици.

Георги Енев веднага е обявен за общодържавно издирване, но без резултат. Обирджията се предава сам на 5 юли 2012 г. Никой не знае какво е правил Енев през това време. Следва продължителна съдебна сага, като на финала Жоро Милионера получава осем години затвор на първа инстанция, но присъдата е увеличена на 12 години от Апелативния съд в Пловдив и впоследствие потвърдена от Върховния касационен съд.

Милионера мълчи като риба при разпитите, не обелва и дума за това, къде са парите. Мълчи и по време на делото в съда. Обирджията влиза зад решетките в края на юни 2013 г. Там работи от март 2015 г. в цех на затвора. По този начин два дни се смятат за три излежани.

В панделата Жоро Милионера е тих и кротък, гласът не му се чува. Работи изключително съвестно и отговорно. Не влиза в никакви пререкания с останалите затворници .

Мълчанието на Енев ражда много спекулации през годините за това, къде е скрил парите. Едното място, на което се предполага, че е направил това, логично е Храбрино. Именно там Жоро зарязва колата си и дирите му се губят. През годините много мераклии за бързо забогатяване обикалят местността в търсене на парите. Заради плъзналите слухове, че чувалите с милиона са заровени в Родопите, всяко лято около различни села там обикалят търсачи на парите на Жоро Милионера.

До момента няма информация парите да са били намерени.

 Затворник за пример

Милионера усърдно работи зад решетките, награждаван е неколкократно. При него е отчетен и нисък риск от рецидив. Според инспектори от затвора Енев не е конфликтен, избягва скандали и разправии с останалите затворници. Жоро Милионера имаше право на предсрочно условно освобождаване още през 2019 г., но обирджията така и не поиска това да се случи. Причините за това останаха неясни.

Реклама
Реклама
Реклама