Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11294796 www.bgdnes.bg

Певицата Светла Иванова: Мирът ще дойде, когато си отиде злодеят Путин

Страхувам се, че някои хора у нас си затварят очите за ужаса на войната 

КОЯ Е ТЯ

Светла Иванова е родена на 23 октомври 1977 г. в Казанлък. Известна е с творбите си като певица и писателка, впоследствие и като преподавател по йога, която практикува от около три десетилетия, а от 2013 г. и преподава. През 2001 г. получава диплома за висше педагогическо образование в Софийския университет "Св. Климент Охридски", а през 2003 г. записва "Поп и джаз пеене". "България Днес" разговаря с нея за ужаса на войната в Украйна, срещите й с бежанци и COVID пандемията.

- Светла, каква ви е позицията за войната в Украйна?

- Когато има война, позицията на хората винаги трябва да бъде черно-бяла. Или си на страната на доброто, или на страната на злото. Ние, демократичният свят, допуснахме един авторитарен злодей да ръководи държава с огромен потенциал повече от 20 години. И това ни изигра лоша шега. Путин обяви трета световна война и това, че тя е на територията на независима Украйна не значи, че не е световна. Единствено мъжеството, смелостта и желанието за свобода на украинския народ в момента ни спасяват нас, останалите европейци, от тероризма на Путин. Заради грешките, които допуснахме през изминалите 20 години, ние, гражданите на Европа, трябва да бъдем много настоятелни и да изискваме непрестанно от нашите правителства по всякакъв възможен начин да помагаме на братска Украйна. И да победим съвместно с нея чудовището, заселило се в Кремъл. Защото, ако не го направим сега, ще продължим да страдаме ние, ще страдат и нашите деца.

Реклама

- Вярвате ли, че може да се достигне до мир?

- Да, доброто винаги побеждава. И мир ще бъде постигнат. Но истинският мир за нас ще настъпи единствено и само тогава, когато си отиде Путин, и заедно с него и путинизмът, който е съвременен фашизъм.

- Страхувате ли се, че военните действия могат да засегнат страната ни?

- Страхувам се, разбира се, но повече се страхувам да не се превърнем в хора, които мислят и се успокояват, че са добре, когато на съседа им е зле. Да си заровиш главата в пясъка, да се предадеш, да се подчиниш, да живееш потъпкан и унижен, без достойнство и свобода е равносилно на това да се чувстваш мъртъв вътрешно. А това е по-страшно, отколкото да се бориш и умреш заради свободата си. Хората, които си затварят очите, които не приемат войната като такава само защото не е в дома им, са не просто защитници на Путин. Това са хора, които вече са загубили чувството си за свобода, идентичност, вярата в собствените си сили и демокрацията.

- Чувствате ли се защитена?

- Да, чувствам се защитена, защото страната ни е член на отбранителния съюз НАТО и член на Европейския съюз. Това не изчиства напълно страховете ми, че няма да бъдем нападнати от загубилия разсъдъка си диктатор. Но ми дава увереността, че ще можем по най-добрия начин да отстоим държавата си, правата и свободата си, ако се наложи.

- Бежанците преживяват голям стрес. Има ли начин да потиснат тежките мисли и чувства, които изпитват?

- Говоря често с мои приятели украинци, общувам с бежанци у нас, към които сме поели отговорност със семейството ми, и разбирам, че те няма как да се чувстват по-спокойни, докато близките им загиват и разрушават домовете им. Единственият ми съвет е да се държат, както и правят, да запазят психиката и вярата си, докато войната свърши. Да живеят с високо вдигната глава и сега, когато се борят за свободата, и след победата. Защото те се държат достойно и героично, както подобава на истинска нация.

- Йога упражненията може ли да имат благотворен ефект върху пострадалата психика?

Реклама

- Да, и не случайно много хора се обръщат към тази комплексна система след преживян проблем независимо дали физически, или психически. Чрез физическите упражнения поддържаме не само тялото, но и тонуса си, а медитацията е обратното на напрежението. Тя ни учи на контрол над нашите мисли и чувства.

- Обявихте безплатно посещения в солната ви стая за бежанци. Как тази терапия може да им помогне?

- Решението ми да предоставям услуги на студиото ми безплатно се роди от чувството ми за състрадание и съпричастност, което няма как да покажа, пеейки на площада "CТest la vie - чадъра си забравих - дано не завали" - цитирам една от популярните ми поп песни навремето. Моите разбирания са малко по-различни като усещане. В смисъл - не мога да подкрепям кауза против войната с весели песнички, на които хората се кефят. Не бих се чувствала на място на сцената да пея моя забавен репертоар по такъв повод, докато някъде падат бомби, та дори средствата да отиват в помощ на бежанците. Ако някой беше излязъл да изпее украинска народна песен например, химна им, или написана специално по повод войната песен, е едно, но да си пееш песните, написани по други поводи и не носещи в случая нужното послание, е друго. Това е като да предложиш на украинските бежанци да отидат на дискотека да разпуснат малко, докато техните близки загиват. Но всяко усилие да накараме украинския народ и бежанците у нас да се чувстват подкрепени си струва, и се възхищавам на всички, които го правят.

Солната стая хем е добра за повишаване на имунитета и изчистване от бактерии и вируси, хем действа отпускащо с бялата си, чиста обстановка и за малки, и за големи. Децата си играят в солта като на пясъка на плажа, докато неусетно всички вдишват солните частици.

- Пандемията е към края си, а маските паднаха. Как се чувствате при връщането към нормалността?

- Продължавам да спазвам мерките за хигиена и изисквам хората около мен да ги спазват, за да не се влоши пак положението.

- Притеснява ли ви, че COVID може отново да се завърне в живота ни?

- COVID не е изчезнал и най-вероятно ще се върне, затова предпочитам да не отричам нещо, което съществува. Един проблем не изчезва, когато се правиш, че го няма и забравиш какво е причинил или може да причини на теб или близките ти. В този смисъл - притеснява ме.

- Чрез новата ви "Вълшебна книжка за на-малките" с песнички и йога упражнения помагате на децата в предучилищна възраст. Разкажете повече за тази ваша идея.

- Поредицата "Вълшебни книжки", които пиша, обединява нещата, на които съм посветила най-много време - музика, йога и писане. Чрез песничките за раздвижване ги карам да обичат движението и да го възприемат за нещо естествено и забавно. Проектът ми, свързан с интерактивните ми книжки, се нарича "Тананикаща йога". Вълшебните песнички към него се използват от стотици преподаватели в детски градини. Често ми споделят, че така започва денят им. Получавам и отзиви от родителите, които често ми споделят, че слушат книжките, докато пътуват. Песничките правим с Константин Кучев (Косе Босе), който децата много обичат. Идеята ми дойде, когато станах майка и исках да създам нещо полезно и забавно за децата.

- Отправете най-положителното си послание към българите и бежанците, които намират подслон и подкрепа у нас.

- Борбата на украинския народ ни дава надежда, че идва краят на мокрите имперски мечти на диктатора. Всичко, което правим в името на победата, има значение. От героизма на украинските мъже, силата и подкрепата на украинските жени, издръжливостта на психиката на украинските деца и подкрепата, позицията и отношението на българския народ. Прекланям се пред тези хора, които със своя принос и вяра в доброто правят тази победа все по-близко.

Реклама
Реклама
Реклама