Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11376360 www.bgdnes.bg

Най-голямата комета няма да ни удари

Ще приближи през 2031 г., но ще е безопасно далеч от Земята 

Най-голямата комета в историята няма да удари Земята.

Това обявиха от НАСА, като предположенията им са подкрепени от български учени. От Националната обсерватория в Рожен заявиха за "България Днес", че от доста време знаят за движението на тялото C/2014 UN271, което известно повече като Бернардинели-Бернщайн. През последните дни отново се заговори за обекта, но няма опасност огромната комета да сложи край на живота на планетата ни.

Диаметърът на небесното тяло е 130 километра и тежи впечатляващите 500 трилиона тона. Кометата е остатък от сблъсъците на космически скали, създали Земята и почти всичко останало в нашия ъгъл на Космоса много отдавна, обясняват експерти.

Реклама

НАСА отбелязва, че масивната топка от лед и прах лети в посока към Слънцето със скорост 35 500 километра в час, но добавя, че няма за какво да се притесняваме, тъй като кометата няма шанс да се приближи до Земята, когато през 2031 г. прелети най-близо до Слънцето. Небесното тяло никога няма да се приближи много и винаги ще се намира някъде отвъд орбитата на Сатурн.

"Понякога въпросът с кометите не е толкова елементарен, колкото да се говори за големи астероиди. Кометите се движат много бързо, много често на сплеснати орбити. Точно затова те се смятат за много по-хазартни обекти, отколкото астероидите в Слънчевата система. Разбира се, това не означава, че знаем кога комети ще се сблъскат със Земята. Може и никога да не се случи. Комети, които преминават на милиони километри от нас, няма как да ни повлияят", обясняват още от обсерваторията в Рожен.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама