Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11443341 www.bgdnes.bg

Фолклорната певица Дения Пенчева: Приятелите ми в Русия не подкрепят войната

Скромната ни военна техника

едва ли ще помогне на Украйна

КОЯ Е ТЯ

Красивата и талантлива певица Дения Пенчева представя новата си песен "Кемене". Стилът е поп с фолклорни мотиви. През какви перипетии минава по време на заснемането на клипа, трябва ли да изпратим оръжие на Украйна, мина ли през коронавируса и как й се отразява жестоката инфлация - четете в следващите редове.

- Дения, как премина през пандемията и извънредната ситуация през последните две години? Какво ти взе и какво ти даде коронакризата?

Реклама

- На всички ни пандемията взе и даде много. Най-вече ни накара да се замислим, да поспрем, да направим преоценка на приоритетите си и на начина си на живот.

На мен пандемията не мога да кажа, че ми се е отразила негативно, напротив, намерих време за неща, за които до този момент не съм имала чак толкова време. Намерих време да чета, да спортувам, да правя музика. Песента се роди по време на пандемия.

- Премина ли през вируса? Какво е отношението ти към зеления сертификат?

- Два пъти бях болна от коронавирус. Първият път беше още в самото начало на пандемията, през март 2020-а, когато се прибрах от Тайланд, и след това миналата година октомври месец. Първия път го изкарах леко, втория път обаче въобще не беше така.

При нас в България бяха много леки мерките срещу ковид. Няколко пъти пътувах в чужбина по време на пандемията и ми направи впечатление колко строги са рестрикциите и най-вече колко силна е личната отговорност на всеки един човек. Хората носеха правилно маските си, спазваха дистанция. Моето мнение е, че трябва да бъде лично решението на всеки дали да се ваксинира или не. Но когато има наложени правила, те трябва да се спазват.

- Правилно ли бе решението да изпратим само каски и бронежилетки като помощ в Украйна освен хуманитарна помощ? Мнозина настояват да помогнем и с военна техника. Одобряваш ли и защо?

- Според мен хуманитарната помощ, която изпращаме към Украйна, е добра инициатива, която все повече трябва да се развива. Що се отнася до военната техника, мисля, че има други начини да покажем чувство на съпричастност към случващото се. България има изключително скромни запаси от военна техника, която надали ще допринесе за нуждите на Украйна, по-скоро ставаме съпричастни към задълбочаване на конфликта между Русия и Украйна. Това би довело и до влошаване на отношенията ни с Русия като цяло, което не е в наш интерес.

Реклама

Ако очаквате да заема страна в конфликта, няма да го направя, защото нещата са многопластови. Аз съм завършила дипломатическото училище към руското посолство, образованието ми е руско, повече от 10 години съм общувала основно с руснаци, също така и с украинци. Никога не съм усещала напрежение между тях, напротив. Поддържам връзка с приятели от Русия, те ми казват, че никой не толерира случващото се в Украйна. Това, което се случва, е много тъжно и нелепо, защото това са братски народи. Жалко е, защото последствията ги чувства целият свят, а ситуацията се задълбочава.

- Темата с украинските бежанци също раздели обществото. Какво е твоето виждане?

- Моето мнение е, че е важно да ускорим процеса по интегриране на бежанците, които пристигат в България. По-голямата част от тях са хора с професии и стремеж да работят и да се устроят в нашата страна. Смятам, че това е възможност да се запълнят празнините от недостиг на работни кадри у нас, също така помагаме на тях и техните семейства да се справят с трудната житейска ситуация, в която се намират.

- Разкажи за новия ти проект. Има ли успех съчетаването на етно музика и фолклор?

- Щастлива съм, че песента и клипът се харесват, много хора ми се обаждат с положителни коментари за проекта. Много се постарахме целият екип, който стои зад "Кемене", повече от 20 човека. Благодарна съм на всеки един от тях за креативността и професионализма, който споделиха с мен.

Текстът на песента е народен, аранжиментът е дело на Алекс Нушев. "Кемене", защото има силно послание и запомнящ се текст.

Видеоклипът е модерен, много раздвижен и провокативен. Исках да избягам от стереотипа на фолклорни клипове, все пак песента е поп. Заснехме го със Стефан Маринов и Петко Андонов. Много талантливи професионалисти и много готини хора, с модерна визия за това, как да изглеждат съвременните видеоклипове.

Идеята ни за клипа беше да е секси и провокативен, модерни визия с лека препратка към фолклора. В клипа има лека сюжетна линия, аз, облечена в носия, гледам себе си в много модерни превъплъщения. Подтекстът е, че старото поколение гледа младото.

Снимките бяха в бившото читалище "Братя Миладинови" в Княжево, където има въртяща се сцена. Върху нея екипът изгради специални декори в три сета. Във видеото е заснета и черга на 150 години, тъкана от моята пра-пра баба - реликва, която носи късмет на цялото ни семейство.

Снимките на клипа продължиха 15 часа, температурата беше -2 градуса. В края на снимачния ден по време на снимките на третата ми визия ме поляха с 2 кофи студена вода. След клипа настинах, все още не мога напълно да оздравея, но пък смятам, че си заслужаваше всички усилия и трудности, през които трябваше да преминем, защото крайният продукт се получи точно така, както го искахме целият екип.

- Какво се случва с баба Мария и обещаното й преместване в дом за възрастни хора? Защо е важно да се дава гласност на подобни истории?

- Баба Мария е настанена в дом за възрастни хора в София. Благодаря ви за това, че като медия ме потърсихте за интервю, след като прочетохте статуса ми в социалните мрежи по този казус и дадохме гласност на една наболяла тема, касаеща много възрастни хора в подобно положение. Може би благодарение на това, че се даде гласност на ситуацията около баба Мария, институциите се задействаха и тя вече има къде да живее в по-нормални условия.

Смятам, че хората трябва да имаме развито чувство за справедливост и най-вече да помагаме с каквото можем на хора в беда. Аз трудно преживях случилото се с баба Мария, защото си представих как бих се чувствала на нейно място - без дом, без елементарни условия за живот. Никога няма да забравя очите на тази жена.

- Как се справяш с високата инфлация? Цените на основни продукти и услуги растат главоломно всеки ден.

- Не ми е приятно, че цените на продукти и услуги се покачват толкова драстично. Смятам, че цените не отговарят на инфлационния индекс. Моето мнение е, че трябва да се направи таван на определени стоки и услуги, за да няма спекула. Най-скорошният пример е този с цената на олиото. Правителството трябва да създаде механизъм, по който да спомогне развитието на пазарната среда и по този начин да се увеличи покупателната способност на населението.

Реклама
Реклама
Реклама