Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11469196 www.bgdnes.bg

Радой възкръсна в Сатирата пред трима министри

По случай 100 г. от рождението на сатирика

Данчето Христова и Хайго насълзиха публиката с песен, а президентът Стоянов я разсмя

Големият Радой Ралин възкръсна с холограма в Сатиричния театър по повод 100-годишнината от рождението му. Това се случи пред погледа на трима министри - на културата Атанас Атанасов, вицепремиера Гроздан Караджов, на екологията Борислав Сандов. До тях бе и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Реклама

В емблематичния театър отбелязаха празника със спектакъла "Една красива грешка". Той включи прожекция на филма на Илко Дундаков "Радой Ралин и времето", проследяващ обществената и политическата кариера на сатирика, историята на стихосбирката "Люти чушки" и срещите му с непознати на улицата.

"Искам да дам една идея на министъра на културата, който е сред нас - в БНР, БНТ, филмотеката и издателствата се пазят десетки образци на най-добрата ни култура. Нека да има движение "Проводници на българската култура", за да я популяризираме по-лесно и да стигне до хората, които не са живели в нашето време, а са млади", каза синът на Радой - Кин Стоянов, като прочете приветствие към пълната зала и от другия си брат Стефан, който живее в Нидерландия.

"Искам и аз да помоля министър Атанасов да имаме памет, защото има хора преди нас, които са направили много повече за културата и не бива да го забравяме", съгласи се и водещата на вечерта Алекс Сърчаджиева.

След нея директорът на театъра Калин Сърменов сподели личен спомен от първата си среща с Радой Ралин като бил малък, а президентът Петър Стоянов си припомни как Радой го уредил с билет за постановката на гостуващата трупа "Таганка".

"Радой Ралин ме запозна с Висоцки, като ме представи: "А това е Пешо, студент от Софийския университет. После, като станах президент, не пропускаше да ме посещава и бе емблематичен с ходатайствата си за хора, които бяха абсолютно неподходящи за дадения пост. "Ама знаеш ли колко добър човек е", настояваше, а аз с усмивка му отговарях, че не може така", каза по адрес на Ралин Петър Стоянов.

Реклама

Голямата изненада на вечерта бе изпълнението на великолепната Йорданка Христова, която изпя джаз песента "Радой Ралин на 100 години - една красива грешка" и разплака публиката, голяма част от която приятели на знаменития сатирик. Преди Йорданка с изпълнение на китара се включи и композиторът Хайгашод Агасян. Песен от 1953 г. изпя и Ицко Финци и си спомни с добри думи за "Стършеловия театър", в който участвал със сатирика.

На сцената известни актьори от трупата изпълниха и част от 36 миниатюри от пиесата "Импровизация" на Ралин, която пише заедно с Валери Петров.

"На Радой Ралин е идеята за театър към вестник "Стършел", започнал да работи с хумористични сценки и ползвал основно артисти - студенти по актьорско майсторство от ВИТИЗ. Те правят сатирични спектакли и постепенно във времето се оформя идеята да има сатиричен театър", разказа драматургът на театъра Богдана Костуркова.

С тази и стотици други епиграми, хумористични стихотворения, анекдоти, сатирични спектакли, документални кинопрегледи остава в паметта Радой Ралин - роден преди 100 години под името Димитър Стоянов.

"Винаги казвам само хубави неща за моя бивш свекър. Той бе, както се казва, единственият различен измежду толкова еднакви хора", каза Капка Георгиева, майка на сина на Кин Стоянов - Димитър.

"Преследван е от полицията преди 9 септември 1944 г., репресиран и след това, защото със словото си е един от най-смелите критици на социализма. Винаги е отказвал да взима пари, човек феномен", сподели спомени и актьорът Славчо Пеев. Той най-много се смял на думите на Радой, които последно чул от него: "Всеки трябва да проституира според чергата си".

Реклама
Реклама
Реклама