Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11469429 www.bgdnes.bg

Жоро Милионера изчезна с крадените милиони

Майка му дори не го е зърнала, откакто е на воля

Георги Енев прекара 10 г. в килия след обира на инкасото, ченгетата нямат идея за съдбата на парите

Къде изчезна Жоро Милионера, питат се пловдивските аферисти? Георги Енев се изпари в момента, в който помириса свободата. Милионера бе пуснат от пандиза след прекарани близо 10 г. зад решетките заради прочутия обир на инкасо автомобил, превозвал близо 1,5 млн. лв. през 2012 г. в Пловдив.

Реклама

След освобождаването на Жоро от панделата версиите за това дали той се е появявал в родния си квартал, където е израснал, в града под тепетата се разминават.
В село Манолско Конаре, където е отгледан като дете, никой не иска днес да чува за Жоро Милионера. От близките му там е останала само леля му:
"Нямаме връзка с него. Не искам неприятности", казва Василка Юрукова, леля на Георги Енев, пред Би Ти Ви и добавя, че той не се е появявал в селото.
В същото време, в сграда в кв. "Кючук Париж", където живее майката на обирджията Енев, съседите й се оказаха по-разговорливи. Някои вече са срещали Милионера на свобода и дори са говорили с него. Казват, че се е държал възпитано и изглеждал добре.


Едни от тях споделят, че е остарял, други твърдят, че е същият, точно както си го спомнят. Майката на известния инкасо обирджия така и не отваря вратата на апартамента, за да каже дали е виждала сина си след освобождаването му от затвора, както твърдят нейни съседи.
Материалното положение на близките му не се е променило през последните 10 години. Единствената новост е видеокамерата за наблюдение над външната врата над жилището на майка му.
Цели 10 години Жоро чакаше да излезе от кауша, за да взема кинтите от обира и да изчезне. И именно това изглежда, че се е случило, тъй като не е забелязван никъде из пловдивските улици.
По време на делото срещу Енев той се призна за виновен, но така и не каза къде са пачките. Ченгетата не успяват да ги открият въпреки усилията им.
Георги Енев, по-известен като Жоро Милионера или Жоро Инкасото, бе осъден за обир на инкасо автомобил, превозвал близо 1,5 млн. лв. през 2012 г. в града под тепетата. Това разбра "България Днес" от справка в Министерството на правосъдието.
Десет години след грабежа ченгетата нямат ни най-малка представа къде са откраднатите от Енев пари, а вече никой няма идея къде е и самият Жоро.
Перфектният обир на инкасо автомобила Енев извършва в Пловдив на 22 юни 2012 г. Тогава е на смяна и превозва с колегата си Манчо Юруков почти 1,5 милиона лева, собственост на три банки.
Ударът е перфектно планиран. Дни преди това Енев закарва стария си "Опел" на тиха уличка и чака удобния момент. Той идва няколко дни по-късно, когато инкасо колата минава по булевард "Никола Вапцаров", в близост до паркирания "Опел". Под претекст, че иска да почерпи за продажбата на возилото си, Милионера моли колегата си да спрат, за да купи дюнери.
Милионера веднага е обявен за общодържавно издирване, но без резултат. Обирджията се предава сам на 5 юли 2012 г. Никой не знае какво е правил Енев през това време. Следва продължителна съдебна сага, като на финала Жоро Милионера получава осем години затвор на първа инстанция, но присъдата е увеличена на 12 години от Апелативния съд в Пловдив и впоследствие потвърдена от Върховния касационен съд.
Милионера мълчи като риба при разпитите, не обелва и дума за това къде са парите. Мълчи и по време на делото в съда. Обирджията влиза зад решетките в края на юни 2013 г. Там работи от март 2015 г. в цеха на затвора. По този начин два дни се смятат за три излежани.
В панделата Жоро Милионера е тих и кротък, гласът не му се чува. Работи изключително съвестно и отговорно. Не влиза в никакви пререкания с останалите затворници.
Мълчанието на Енев ражда много спекулации през годините за това къде е скрил парите. Едното място, на което се предполага, че е направил това, логично е Храбрино. Именно там Жоро зарязва колата си и дирите му се губят. През годините много мераклии за бързо забогатяване обикалят местността в търсене на парите. Заради плъзналите слухове, че чувалите с милиона са заровени в Родопите, всяко лято около различни села там обикалят търсачи на парите на Жоро Милионера.

 Пандизчия за пример

Енев излежа цялата си присъда, като с работа си спести над 2 години зад решетките. Милионера имаше право на предсрочно освобождаване доста време преди да излезе от кауша, но така и не подаде молба. Той е бил примерен пандизчия, работил е усърдно и никога не е създавал проблеми. От откраднатите милион и половина са възстановени едва 80 000 лева. Преди 5 години инкасо фирмата преустанови дейността си в България.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама