Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11488215 www.bgdnes.bg

Ето го най-големия картоф

1080 грама и 26 сантиметра са размерите на гиганта 

Картоф гигант роди земята в източната част на Розовата долина.

Зеленчукът, отгледан в старозагорското село Нова махала, разположено, между Стара планина и река Тунджа, е с внушителни размери. Картофът тежи 1,080 килограма и е дълъг впечатляващите 26 сантиметра.

Грудката има и нетрадиционна форма, като видимо изглежда, сякаш три отделни картофа са се слели в един, наподобявайки машините от американските научнофантастични екшън филми "Трансформърс". Производители с усмивка споделят, че всъщност това са картофи тризнаци, които, обединени в едно, правят мегакартоф.

Реклама

Ядливото многогодишно растение е успяло да достигне сериозните си размери в частен двор, като за отглеждането му не са използвани вредни химически вещества и е част от качествена биопродукция. Собствениците му признават, че още не е сготвен, като вероятно ще бъде използван за няколко ястия - мусака, пържени картофи и картофени кюфтета.

Родният гигант има още да догонва върховите постижения, които са официално регистрирани в Книгата на рекордите "Гинес". Най-тежкият картоф в света - 4,980 килограма, е отгледан във Великобритания. Рекордът е регистриран на 4 септември 2011 година, а негов собственик е Питър Глейзбрук. Неговата грудка е с още по-странна форма, като изглежда, сякаш е съставена от четири други картофа, т.е. четиризнаци.

145 сантиметра е рекордът за най-високо картофено растение, регистриран в Белгия. На земеделеца Патрик Хюскенс му прави впечатление, че растенията му се извисяват прекалено много, и решава да провери дали има други такива случаи. Така постижението му достига до "Гинес" и на 19 октомври 2020 г. е обявено официално.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама