Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11585106 www.bgdnes.bg

Астор се оплаквал,че не е добре напоследък

Кралят на магията си отиде на 78 г.

По соца се опитали да го вербуват за агент на ДС

"За съжаление, това не е поредната илюзия на Астор. Сбогом."

Това написа във фейсбук известният столичен галерист Игор Марковски. Той беше първият, който съобщи вчера следобед за кончината на големия маг.

"Научих, че е починал, от адвоката на семейството му - Ончо Паникян", каза за "България Днес" Марковски. Той добави, че "Ончо го е казал на компанията около Астор, която всяка неделя се събираше на обяд".

Реклама

Игор Марковски сподели още, че през последните месеци прочутият илюзионист се е оплаквал, че не се чувства добре. Затова го помолил да отложат участието му в музикалната видеопоредица на галериста за лятото, допълни Марковски. Той обаче не спомена от какво заболяване е страдал покойният маг.

От Магическия театър на Астор казаха само едно "Чао" и затвориха телефона, когато ги потърсихме, за да поднесем съболезнования на дъщеря му Арус и на хората, работили с него през годините.

"Бог да го прости. Преди много години основахме с него и Тодор Колев в моя офис Временен шуменски революционен комитет. Ще ги помним и двамата. Завинаги!", написа в социалните мрежи известният пиар специалист Максим Бехар.

Фотографката Адриана Янкулова пък коментира, че в последната си снимка е увековечила точно Астор. "Това е последният ми негов кадър, а скоро исках да го потърся, за да направим нови... ама защо така... светъл да е пътят му", скърби за Астор снахата на Георги Чапкънов-Чапа.

От края на миналата година в разговори със свои близки и с хора от медиите великият фокусник се оплаквал от ниско кръвно, заради което нямал тонус. Въпреки това не се отказвал от творческите си планове и от неделните сбирки с приятели, разбра "България Днес".

Реклама

Атнтраник Шаварш Арабаджиян, както бе рожденото име на големия маг, е дошъл на бял свят в Шумен преди 78 години и е най-младият от плеядата на златното поколение БГ илюзионисти - Мистер Сенко и Факира Мити. Астор е изпълнил за последно малко преди смъртта на Мистер Сенко негов коронен номер, а в къщата му на столичния булевард "Черни връх", близо до хотел "Хемус", се настани самият той заедно със своя Магически театър. С бащата на Емил Димитров - Факира Мити, както и с брат му Юлиан го е свързвала дългогодишна дружба, разказваше приживе Астор.

Заради някои от фокусите му го наричаха "българския Худини". Най-атрактивният от тях бе "махането на глава", единодушни са неговите колеги.

"Прическата ми е заради този номер. На 25 октомври 1979 г. черпех за един стар мерцедес, купен на търг. И реших да си обръсна главата. Отдавна исках да правя номера с главата. Той е специален, играл съм го в памет на Сенко. Започнах го през 1981 г. Заради него имам припаднал човек на сцената. А мога да го правя с кървища. Виждал съм един как ряза мадама като хирург с циркуляр. И аз го мога този номер!", призна в едно интервю знаменитият маг.

Освен като супермаг Астор се славеше като колоритен софийски бохем и невероятен сладкодумец. Заради разнообразните му таланти по соца се опитали да го вербуват за агент на ДС.

"Правили са опити, но аз не съм подходящият човек за тази работа. Но като дете пък исках да ставам детектив. В казармата ме бяха заплюли да ме пращат в Москва да уча за агент. Имал съм бърза мисъл и реакция. А баща ми вика: "Радвам се, че са те избрали, но аз нямам син за губене". И не ме пусна", разкри БГ кралят на магията.

Астор обичаше да се връща към корените си и към хората, които са го създали като илюзионист. По думите му е наследил дарбата да забавлява от своята баба.

"Тя беше неподвижна от кръста надолу и правеше чудеса от храброст, за да ни задържи при нея. Разказваше ми за фокусници, които е гледала. Аз съм от Яворовите арменци, бягали от Турция насам. Първият маг, който гледах, беше факирът Мити - бащата на Емил Димитров. Майка ми се притесняваше, че на спектакъла му било опасно, но бабата намери билети и ме заведе", спомняше си великият маг.

Астор е бил и един от любимците на Ванга. Няколко пъти е посещавал пророчицата и е получавал от нея ценни напътствия за живота и професията си. Но тя не му разкрила нищо за бъдещето, не пропускаше да уточни магът. Затова може би до последно имаше скептично отношение към ясновидството и телепатията.

"Вярвам в Господ. Бил съм и при баба Ванга, бил съм и при Вера Кочовска... Всички неща, които се говорят за баба Ванга, са верни до някаква степен. Тя имаше извънредно развито чувство на телепатия. Баба Ванга беше със страхотно "радиоприемане" Тя приемаше вълните на всички. Но за бъдещето - нищо. То беше голяма въпросителна и за нея", смяташе приживе Астор.

Реклама
Реклама
Реклама