Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12019748 www.bgdnes.bg

Актьорът Иван Петрушинов: За две преки слагам колан,след като ме глобиха

Продължавам да подкрепям Петков и Василев, не е лесно да разбиеш корупцията за 6 месеца

КОЙ Е ТОЙ

Иван Петрушинов е роден на 16 януари 1953 г. в град Годеч. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1976 г. През 1979-а печели наградата на Съюза на артистите за най-добър млад актьор за ролята си на Едгар в постановката на "Новите страдания на младия Вертер". През периода 1979-1990 г. е част от актьорския състав на Театър "София", а от 1990 г. е в трупата на Малък градски театър "Зад канала", където играе и до днес. През 2010 г. се снима като Дядо Коледа в световната реклама на "Кока-Кола". В киното е известен с ролите си във филмите "Синята лампа", "Вкус на бисер", "Копнежи по белия път", "Нощем по покривите", "Без драскотина", "Подгряване на вчерашния обед" и др. Има две дъщери, един син и четирима внуци.

Реклама

- Къде ви откривам, г-н Петрушинов?

- На плажа във Варвара на едно прекрасно местенце - Меките скали. Открихме го преди 30-40 години. Морето е спокойно и може да се плува. А и сега за внуците в по-безопасно тук, могат да тичат и играят на воля. Те са четирима. Момчетата са на 8 и 2 години, а момичетата на 4 г. и 7 месеца. Щастлив дядо съм! Е, като бяхме млади, беше по-хубаво. Но всяка възраст си има своя чар.

- Обявихте, че ще се ваксинирате с втора бустерна доза.

- Като се прибера в София, веднага си я слагам. Ще отида във ваксинационния център, където си сложих първия бустер

- Имахте ли странични реакции и проблеми от ваксините досега?

- Преболедувах 2-3 дни преди да си сложа втората доза. Всъщност нямах никакви симптоми освен леко главоболие и умора. За 3-4 дни мина. Вкъщи всички сме имунизирани. Всичко е наред и с тях.

Преди всяко представление си правехме тест, защото на сцената сме беззащитни. Ако някой от нас е заразен, значи, че представлението пада.

- Морето е в жълта зона на нарастващи заболели от коронавирус. Притеснявате ли се, че може да пипнете вируса?

- Тук не се омешваме с много хора. Заразата се предава там, където има стълпотворение от хора. Освен това се научихме да си мием ръцете, не влизаме в големите супермаркети. Просто трябва да си по-далеч от взривоопасните места.

Реклама

Казано на прост български език - Божа работа е. Може да се хване и случайно от човек, който да мине и да ти каже здравей, а по въздуха да ти предаде заразата. Но не се притеснявам, когато си ваксиниран, всичко минава по-леко.

- Да поговорим и за политика. Подкрепяте ли все още "Продължаваме промяната"?

- Да, продължавам да симпатизирам на младите момчета от ПП. Стисках им палци и много ме беше яд на хора, които подкрепят "Възраждане". Не ги разбирам. Но всеки е свободен да избира. Бъдещето е на младите и те трябва сами да си го определят. Ето защо смятам, че парламентът трябва да гласува закон възрастни хора над 80 години и неграмотни да нямат право да гласуват. Всекидневно огромно количество идиотии се бълват в социалните мрежи и по-наивните започват да вярват.

- Трябва ли да се състави кабинет в рамките на това правителство, или по-добре да вървим към избори наесен?

- Хубаво е да има кабинет, за да изкараме зимата. Всичко е против тези млади хора, които свършиха много работа. Отвсякъде им се пречи и им се подлагаше динена кора. И друг да състави кабинет, а не "Промяната", е добре. Лошото е, че ние се противопоставяме сами един на друг и не знаем как ще излезем от това положение.

Много харесвах всичко, което направи Кирил Петков. Може би точно така рязко трябва да се действа и спрямо Русия, и спрямо прокуратурата и мафиотите. Но е трудно да се пресече голямата корупция и интереси за шест месеца. Трябват повече усилия от повече хора. Аз ще продължавам да подкрепям тия млади и интелигентни харвардски момчета.

- Освен корупцията огромен проблем са и джигитите по пътя. Как могат да се озаптят?

- Като ме спре полицай на пътя и ме глоби, му се радвам. Последния път полицаят ми взе синия талон за шофиране без предпазен колан и каза, че ще ми напише акт. Оттогава си карам само с колан. За две преки да се кача, си слагам. Затова има нещо вярно в приказката, че трябва на българина да му бръкнеш в джоба. От глобите човекът зад волана си взима поука и спазва законите. Всеки българин, като иде на Запад, се държи като европеец и спазва всички закони. При нас корупцията е в огромни размери. Когато някой сгази лука, започват акции. После преминават бързо и се забравя до следващия случай. Ето - още се точи делото за смъртта на Милен Цветков.

- Познавате ли хора, които сядат да шофират под въздействие на алкохол и/или наркотици?

- Познавам млади колеги, които от време на време злоупотребяват с наркотиците. Говорил съм им, а те се оправдават, че било само трева и не е страшно. Но имам чувството, че покрай нея взимат и хапчета. Не ги разбирам тези хора. Но това е в световен мащаб - някои се чувстват длъжни да опитат. Най-вече тях трябва да ги спре полицията и прокуратурата. Но все се говори, че наркодилърите са под чадър и си плащат.

Борисов в едно е прав - такъв ни е материалът. Много хора преди 30-40 години си гласуваха за една-единствена партия и дълго време я поддържаха. Сега видяха, че с нищо не им помага. Много хора имат чувство на патриотизъм и се причисляват към този род партии. Те си мислят, че аз не съм патриот. А аз съм по-голям патриот от тях.

- Какво ще правите след морето?

- Ще си отида на село, където съм направил чудна градина. Тихо, приятно и спокойно ми е там. В селото живеят 20 души и то е със затихващи функции. Там ще съм през останалата част от лятото. Имам много ракия от минали години и не мога да си я изпия. С един-двама души си ходим на гости и обсъждаме актуалните теми - по-скоро на селска тематика и от ежедневието. Хора, нека се опитаме заедно да направим Българя по-хубаво място за живеене. Нещо, което все ни убягва.

Реклама