Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12132021 www.bgdnes.bg

Психиатърът д-р Веселин Герев: Райският газ, смесен с наркотици, е пагубен

Телефони и компютри водят до халюцинации 

Доли ЛУКАНОВА

"Когато дете комбинира райски газ с наркотици, може да получи халюцинации, дихателна или сърдечна недостатъчност и да умре. Самият райски газ сам по себе си не е опасен, но в комбинация с различни субстанции може да бъде пагубен", споделя пред "България Днес" психиатърът д-р Веселин Герев.

Коментарът му е по повод спешните мерки срещу свободната употреба на балони с диазотен оксид от деца и тийнейджъри, които поиска омбудсманът Диана Ковачева. Тя препоръчва законодателни промени, които да ограничават разпространението и продажбата на "веселите" балони, както и широка информационна кампания, която да информира обществото.

Реклама

"Да, трябва се обясни на хората, защото забраната ще го направи още по-интересен. Тогава ще се купува нелегално, ще се употребява по-масово и комбинирано с други вещества като амфетамини например, ще стане много опасно", допълва специалистът.

Диазотният оксид се получава при загряване на амониев нитрат. При вдишване предизвиква чувство за еуфория, което е причина и за името "райски газ". Използва се в хирургията и денталната медицина като упойка. Заради еуфоричните си свойства се използва от някои хора като наркотик.

"Повечето хора решават да опитат райски газ от интерес, за да видят ефекта. Други заради това, че са емоционално осакатени и няма по какъв друг начин да си доставят удоволствие освен по този", обяснява д-р Герев.

По думите му не само в комбинация с наркотици, но и с алкохол райският газ може да бъде опасен. Двете субстанции взаимно усилват ефектите си и токсичната граница пада. Така много по-малки количества алкохол, могат да доведат до по-сериозни проблеми.

"По-голямата болест при подрастващите са телефоните и компютрите. Когато на децата им прегрее главата, изпадат до състояние на халюцинации", алармира психиатърът.

Час-два на телефона вечер могат да отключат кошмари, бълнуване, схващане на мускулите и накрая се появяват илюзии в главата на малчугана. Причината е, че вечер осветлението е загасено, екрана е с ярка светлина, картините се сменят бързо и активират мозъка да работи на друга честота.

Реклама
Реклама
Реклама