Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12142013 www.bgdnes.bg

Райският газ - бизнес за милиони

Европа вече въстана срещу диазотния оксид 

Ампули за стотинки се продават по 20 лв. в дискотеките 

Доли ЛУКАНОВА

Иво АНГЕЛОВ

За отрицателно време балоните с райски газ се превърнаха в тотален хит сред младежите. Вече почти няма тийнейджър, който да не ги е опитвал. Следи от употребата им могат да се забележат както по парковете, така и в градинките, училищните дворове, барове и дискотеки.

Проверка на "България Днес" установи, че търговията с диазотен оксид се е превърнала в бизнес за милиони. Красиви промоутърки ги купуват за стотинки и ги продават с над 4000% печалба в нощните клубове.

Реклама

Най-масово райският газ се употребява в заведенията. Подрастващите броят по 10 лева за балон, който предизвиква замайване, халюцинации и неудържим смях. Купонджиите не се задоволяват само с един, а поръчват поне по няколко, понеже действието му трае две-три минути. По морето вървят по 20 лв. за бройка, което избива цената му хиляди пъти.

При нормални условия райският газ е безцветен със сладникава миризма и вкус. Заради неговия анестетичен ефект се прилага от медици като упойка, използва се още и при двигателите с вътрешно горене, тъй като добавен към горивото, увеличава мощността им.

Проучването показва, че промоутърките в заведението не са единственият вариант да се сдобиеш с райски газ. Такъв се продава и в магазините за алкохол и цигари. В някои обекти дори има поставени рекламни плакати отвън, за да привличат клиенти, тъй като цената му на такова място е около 5 лв.

Най-големите оферти са в интернет. Там може да се намери всичко от капсулите с райски газ до машинките за пълнене на балони. Десетки са сайтовете, които предлагат от тези изкушения, като някои дори пускат намаления.

Оказва се, че една капсула, пълна с опияняващото вещество, струва между 40 ст. и левче. Вече дори са направили с различни вкусове като ягода или банан например. Освен капсулите има и парти бутилки, с които може да надуете поне 90 балона. Те са на цена от 70 лв. Човек може да си купи и машинка, с която райският газ се вкарва в балона. Тя струва от 20 лв. до 300 лв. в зависимост от размера. Има такива, които са с джобен размер, има и по-големи, които наричат сифони. В някои сайтове те са презентирани като идеални помощници за приготвяне на бита сметана. Други търговци максимално улесняват клиентите си, като предлагат пакети на промоционални цени. Така за 150 лв. може да се поръча голяма машинка, тип сифон, 96 капсули с райски газ, 50 балона и доставка в рамките на половин час за големите градове. Вариантите не се изчерпват дотук. Човек не е длъжен да си набавя машинка, за да се друса с балони. Може да си поръча такава за около 15 лв. на вечер.

Реклама

Във вторник министърът на икономиката Корнелия Нинова разпореди да започнат масирани проверки в цялата страна за продажбата на балони с райски газ. Няколко часа по-късно част от сайтовете за диазотен оксид вече не бяха достъпни, като на началната им страница е обявено, че ще се завърнат скоро.

Повечето европейски държави отдавна са установили, че райският газ е опасен за подрастващите, и местните власти са предприели мерки за ограничаването му.

От 1 юни миналата година във Франция действа закон за забрана на продажба на диазотен оксид на непълнолетни, а продажбите в интернет са под контрол.

От повече от две години в Дания има ограничения, свързани с райския газ - не се продава на лица под 18 години, не може да се купи от места за алкохол, тютюн и електронни цигари, забраняват се вносът и продажбата на големи контейнери. Очаква се до края на годината да бъдат взети мерки и срещу продажбите в социалните медии.

В Ирландия от 2010 г. е незаконно диазотният оксид да се продава като психоактивно вещество. В Литва употребата на диазотен оксид е позволена само за медицински и/или промишлени цели. Компаниите, които използват веществото, трябва да получат разрешение, преди да започнат дейността си. Не е разрешена продажбата на дребно, както и по пощата. В Нидерландия в момента тече публична дискусия за райския газ, като е планирано забраните да влязат в сила от тази или следваща година.

Зъболекар пръв го тества като упойка

Райският газ, наричан още "смешен газ", е открит през 1772 г. от английския учен Джоузеф Прийстли. Британецът прави своето откритие, като нагрява амониев нитрат, смесен с железни стружки, детоксикирайки газа, произведен чрез прекарването му през вода.

Навлизането му в медицината става близо век по-късно. По време на шоу един мъж под влиянието на газа си наранява тежко крака, но раната остава незабелязана до отминаването на ефекта от газа. Това е забелязано от зъболекаря Хорас Уелс, който осъзнава, че диазотният оксид очевидно има обезболяващ ефект. На следващия ден той вдишва 100% диазотен оксид и един от неговите асистенти му изважда развален кътник. Уелс е в съзнание, но не усеща болка.

Хелият няма психоактивно действие

На пръв поглед балоните с райски газ и тези с хелий изглеждат напълно еднакво. Разликата е, че хелият няма психоактивно действие. При вдишането му гласът на човек се изменя, става по-писклив и комичен. Специалистите предупреждават, че този газ без цвят и мирис може да увреди здравето, дори да причини смърт, когато се вдишва твърде дълго време. Едно дете може неочаквано да изгуби съзнание, тъй като хелият неусетно изтласква кислорода от белите дробове.

Реклама
Реклама
Реклама