Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12142371 www.bgdnes.bg

Фалшив сигнал праща гръцкото МВР по дирите на Ружа

Спецоперация за залавянето на криптофараонката се състоя в южната ни съседка

Униформените отиват за зелен хайвер, Игнатова уж имала среща с клиенти, но информацията се оказва невярна

Реклама

Гръцките ченгета тръгнаха по дирите на криптофараонката Ружа Игнатова след информация, че се намира в южната ни съседка за среща с клиенти. Оказа се, че източниците на властите са ги пратили за зелен хайвер и цялата спецоперация бе неуспешна. Това съобщи изданието "Катимерини", позовавайки се на добре осведомени източници от гръцката полиция. Според тях в Гърция е проведена специализирана акция за задържането на българката Ружа Игнатова, издирвана от ФБР, Европол и Интерпол.

Според източниците на гръцкия вестник преди дни е имало оперативна информация и от Гърция, и от чужбина, че Игнатова е в южната ни съседка и провежда срещи с определени хора от ъндърграунд средите. Кои точно са тези хора, според информацията не било ясно към момента. Униформените смятат, че Гърция може да се окаже "крайъгълен камък" в разрешаването на случая с изчезналата Ружа Игнатова, която в световен мащаб определят като "жена беглец номер 1".

След дълго издирване на Игнатова информацията не е потвърдена и се оказва, че десетките мобилизирани ченгета са отишли за зелен хайвер. Смята се, че Игнатова може да е пристигнала в Гърция с гигантската си яхта. Има голяма вероятност да е била предупредена за операцията по залавянето й и да е духнала моментално, както се е случвало в миналото.

Игнатова изчезна безследно, след като се качи на полет от София за Атина на 25 октомври 2017 г. Родената в България германска гражданка буквално се изпари, но заедно с около 500 милиарда долара в биткойни, конкурентната валута, която тя обеща да убие.

През 2014 г. Игнатова и нейният партньор основаха OneCoin, базирана в България компания, която беше рекламирана като нова виртуална валута, която ще бъде "убиецът на биткойни". Твърди се, че Игнатова е направила неверни изявления относно OneCoin, за да привлече хората да инвестират в пакети на кухата криптовалута.

Според разследващите Игнатова и нейният партньор също така са популяризирали OneCoin чрез многостепенна маркетингова стратегия, която подтиквала инвеститорите в OneCoin да продават допълнителни пакети на приятели и семейство.

Реклама

Криптофараонката се възползва от вълнението около криптовалутите, за да привлече нови инвеститори. Въпреки че се твърди, че компанията е използвала много от термините, свързани с виртуалните валути, изследователите смятат, че OneCoin не са добивани по традиционния за криптовалутите начин. По-късно става ясно, че въобще не са добивани, защото такава валута няма.

Освен това стойността на OneCoin се определя от компанията, а не от пазарното търсене.

"OneCoin твърдеше, че има частен блокчейн - каза специален агент Роналд Шимко, който разследва случая от полевия офис на ФБР в Ню Йорк. - Това контрастира с други виртуални валути, които имат децентрализиран и публичен блокчейн. В този случай инвеститорите просто бяха помолени да се доверят на OneCoin."

Шимко казва още, че Игнатова се е насочила към лица, които може да не са разбрали напълно тънкостите на криптовалутите, но са били трогнати от впечатляващата автобиография на криптофараонката и маркетинговите стратегии, използвани от OneCoin.

На 12 октомври 2017 г. Игнатова е обвинена в Окръжния съд на САЩ за Южния окръг на Ню Йорк и е издадена федерална заповед за ареста й.

Разследващите смятат, че Игнатова може да е била предупредена, че е разследвана от американски и международни власти. Тя е пътувала от София за Атина, Гърция, на 25 октомври 2017 г. и оттогава е в неизвестност.

На 6 февруари 2018 г. Игнатова е обвинена в измама в особено големи размери, за заговор за извършване на измама, за пране на пари и за измама с ценни книжа.

Шимко се надява, че оповестяването на списъка с десетте най-издирвани бегълци ще даде повече гласност на случая. "Има толкова много жертви по целия свят, които бяха финансово опустошени от това - каза Шимко. - Искаме да я изправим пред правосъдието."

Игнатова е едва единадесетата жена, избрана да бъде в списъка на десетте най-издирвани бегълци на ФБР в неговата 72-годишна история. В момента тя е на 42 години и има кафяви очи и тъмнокафява до черна коса. Разследващите обаче смятат, че тя най-вероятно е променила външния си вид.

Игнатова владее английски, немски и български език. Тя може да пътува с фалшив паспорт и да има известни връзки с България, Германия, Русия, Гърция и Обединените арабски емирства. Преди да изчезне, Игнатова е водила охолен живот, твърди ФБР.

 Средиземно море

Експерти и разследващи журналисти смятат, че Игнатова живее на луксозна яхта в Средиземно море. Това е и една от версиите за пристигането й в Гърция, ако въобще е била в южната ни съседка. Криптокралицата е изключително интелигентна и умна и точно затова най-вероятно се укрива в международни води, според разследващите.

Интересното е, че ако се намирате на дванайсет морски мили от брега, никоя държава няма юрисдикция и властите нямат право да ви арестуват. Очевидно Игнатова е добре запозната със законите, все пак бяга от правосъдието вече 5 години.

Смята се, че измамничката е претърпяла и няколко козметични операции. Разследващите предполагат, че в момента Ружа е руса и стройна, има нови нос и челюст, бузи и устни.

Реклама
Реклама
Реклама