Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12149650 www.bgdnes.bg

Темида се смили над Весо Брадата

Пуснат е срещу 20 бона гаранция

На изпроводяк спецсъдът смекчи мерките на ресторантьора и компания

Темида се смили над бизнесмена Веселин Денков на прощаване! След двегодишна сага специализираният съд смекчи мярката за неотклонение на ресторантьора, известен с прякорите Весо Брадата и Весо Воденицата, а също и на останалите подсъдими за лихварство и рекет! Това става дни преди да бъде закрито спецправосъдието, а определението е потвърдено от втората инстанция, научи "България Днес".

След 9 месеца в кауша Денков е пуснат у дома си точно щом прави разкрития за корупция в съдебната система. После му е определена парична гаранция от 100 бона. Той отказва да я плати и остава вкъщи. Обяснява, че имуществото му е запорирано, лицензът на финансовата му къща "Маршал кредит груп" е отнет от БНБ, а пандемията от COVID-19 е ударила бизнеса му. Денков успешно развива дългогодишен бизнес в различни сфери и води висок жизнен стандарт, коментират тогава магистратите и му определят 40 хилядарки гаранция.

Реклама

Има промяна в обстоятелствата, налагащи съответно намаляване на процесуалната тежест, признават съдия Венелин Иванов и колегите му. Те коментират, че протестът на прокуратурата срещу смекчаването на мерките е бланкетен и се основава само на тежките обвинения срещу групата.

Освен на Денков наполовина са намалени гаранциите на сочените за негови авери Благовест Михайлов - от 10 на 5 бона, на известния люлинчанин Ивайло Георгиев - Иво Пифа и сина му Сашо Георгиев - от по 8 на 4 бона.

Най-благосклонна е Темида към Александър Аливонов. Той ще получи обратно 20 хилядарки, внесени като гаранция, и вече ще бъде на свобода срещу най-леката мярка подписка. Причината е социална - затрудненото му материално положение. За да се смилят над подсъдимите, съдиите взимат под внимание развоя на процеса и доброто им поведение по време на делото.

Специализираният съд правилно е отчел, че облекчаването на мерките за неотклонение няма да попречи на изпълнението на законовите цели, посочва втората инстанция. Тя не се съгласява с твърденията на прокуратурата, че подсъдимите могат да повлияят на събирането на доказателства.

Според обвинението бандата на Весо Брадата и Иво Пифа е действала от 2018 до август 2020 г. в София. Заедно с двамата лидери на подсъдимата скамейка са пратени още 8 души. Разследващите разкриват, че престъпленията са ставали през заложната къща на Пифовете с пари на Брадата. В началото като финансист на схемата е сочен хазартният бос Васил Божков, но подобни твърдения не се подплатяват с доказателства.

Самият Денков е задържан на връщане от почивка с половинката си - миската Ивайла Бакалова. Процесът срещу групата за лихварство за малко да претърпи фалстарт. Първоначално съдийка от специализирания съд отказва да стартира делото и връща обвинителния акт на прокуратурата заради нередности. Втората инстанция отменя решението и постановява процесът да започне. Тогава съдийката си прави отвод и делото стартира при друг съдия.

Реклама

Заради закриването на спецправосъдието се очаква процесът за лихварската банда да бъде гледан в Софийския градски съд.

 Клиент по делата

За да държат месеци наред Весо Брадата зад решетките, магистратите отбелязват наличието на две други висящи дела срещу него. Едното е за изнудване, заведено от покойната финансистка Станка Марангозова. По него е подсъдим заедно с духналия Иво Масларов.

Другото дело е за убийството на Марангозова, което става през октомври 2019 г. На подсъдимата скамейка във Военния съд са изправени ексслужителят на НСО Бисер Иванов и соченият за килър Петър Костов-Стъкларя. Денков е спряган за човека, платил за покушението.

В началото на т.г. магистратите с пагони прекратяват делото заради неясноти. Не се разбира кога, къде и как е организирано убийството. Единствените точно посочени данни са датата и мястото, където брокерката е застреляна, посочват съдиите.

Реклама
Реклама
Реклама