Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12158990 www.bgdnes.bg

Падна присъда на ученик, обвинен в тероризъм

Делото започва отначало заради куп нарушения

Мартин Попов не е целял да създаде страх и смут в обществото с взривовете, посочва защитата

Отменена е условната присъда от 6 месеца затвор за пловдивски ученик, обвинен за тероризъм! С едно от последните си решения преди закриването Апелативният спецсъд отменя наказанието на Мартин Попов, което е с едногодишен изпитателен срок, научи "България Днес".

Реклама

По волята на магистратите делото трябва да започне отначало. Причината са сериозни нарушения при постановяване на присъдата. Спецсъдът призна момчето за виновно по обвиненията за тероризъм - че за да създаде страх и смут в обществото, е държал взривни вещества. Тъй като към момента на ареста си тийнейджърът е на 16 години, Темида му дава условно наказание.

Оказва се, че то е постановено в разрез със законовите правила. Според защитата присъдата почива на предположения, защото не е доказан умисълът на младежа да използва взривовете за терористични цели. Адвокатите твърдят, че съдът е възприел само полицейските показания, които обслужват обвинителната теза, без да взима предвид разказите на двама свидетели, които са непротиворечиви.

За потвърждаване на осъдителната присъда от прокуратурата цитират кореспонденцията на подсъдимия и заявеното от него, че се снабдява с експлозиви и прави тренировки. Според обвинителите момчето е проявявало траен интерес и споделял терористичната идеология на "Ислямска държава". Държането на взривните вещества е със специална цел - да всява смут в обществото. За това преценяват от проявения интерес към механизмите за терористични актове, изготвянето на самоделни взривни устройства, обсъждане с членове на терористични организации, снабдяване с взривни вещества в количества и мощност с възможности за нанасяне на масиви поражения сред хора и разрушаване на обществени структури.

"Само поведението на родителите на подсъдимия по преустановяване влиянието на представители на терористични организации върху сина им е препятствало извършване на терористичен акт", категорични са от държавното обвинение.

За да върне делото, втората инстанция открива, че не са изяснени въпросите от разпоредителното заседание, безпричинно е бил закрит процесът, липсват и мотиви за определяне на срока на наказанието. Спецсъдът не е мотивирал акта си, като се е произнесъл с пълен диспозитив, от което не става ясна волята му.

Наказателно-процесуалният кодекс предвижда дела срещу непълнолетни да могат да се гледат при закрити врата, но съдията не се е произнесъл изрично защо ограничава публичността на заседанията, дори след като подсъдимият е станал на 18 г. Освен това служителят на Темида не е обяснил защо дава на Попов условна присъда и отказва да го изолира от обществото в зандана.

Реклама

Според обвинителния акт от януари до юни 2019 г. с цел да създаде смут и страх в населението младежът, тогава на 16-годишна възраст, е изготвил и държал в две тавански помещения в жилищния си блок в Пловдив огромен обем самоделни взривни устройства и пиротехнически изделия.

Разследващите са открили и иззели тръбна бомба, задействаща се по електрически способ, устройство, съдържащо 1,85 кг взривно вещество, пирони и късове ламарина, поставени в обвита с опаковачно тиксо бяла пластмасова саксия, както и 14,5 кг самоделна взривна смес в пластмасови бутилки за минерална вода. Намерени са и голям брой пиротехнически устройства с различен обем - в поцинкована тръба, в цилиндричен пластмасов контейнер, в химикалка, в картонени тела, както и 2,255 кг самоделно изготвена пиротехническа смес.

Първоначално държавното обвинение твърди, че младежът е изключително опасен терорист и трябва да бъде задържан. Ченгета засичат, че няколко месеца Попов е посещавал ислямистки сайтове. Предполага се, че е подготвял бомба, която трябвало да взриви в последните дни на учебната година. Обществено място в Пловдив е било набелязано за атаката.

След това от прокуратурата коментират, че Мартин е жертва на вербовчика и го определят като интелигентно дете, от добро семейство, с интерес към химията. Въпреки че обвинителите го искат зад решетките след ареста му, съдът го оставя на свобода под наблюдение на Детска педагогическа стая.

 Вглъбяване

Затворен и вглъбен в телефона си е тийнейджърът Мартин. Това прави впечатление на майка му, която вижда кореспонденията на чужд език в приложението "Телеграм". Службите се намесват след сигнал на родителите за радикализация на сина им. "Ученикът не е бил в състояние да извърши атентат", коментира след ареста криминалният психолог Иван Тричков. Той първи е работил с момчето, преди да се намесят службите. За поведението на сина си първо съобщила майката.

По думите на експерта тези, които вербуват хора, действат на принципа първо на невинна комуникация, впоследствие хвърлят стръвта. "На етапа, на който е била вербовката, момчето не е било готово да извърши терористичен акт", категоричен е специалистът.

Реклама
Реклама
Реклама