Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12288971 www.bgdnes.bg

Плувалият 71 часа Теодор: Замръзнах, но волята ми ме доведе до края!

Заради гръмотевична буря вадят смелия плувец един час по-рано от водата

Гръмотевична буря, проливен дъжд и спазми от нечовешкото натоварване не спряха българин да влезе за втори път в "Гинес".

Русенецът Теодор Цветков постави уникален рекорд, след като успя да плува без прекъсване в продължение на 71 часа. Крайната му цел беше да продължи още 60 минути, но над езерото в русенското село Николово се извива буря с гръмотевици и наблюдаващите лекари са категорични - младият плувец да бъде изваден от водата.

Реклама

"Бяха няколко момента, в които замръзнах, по-скоро получих спазми от свръхнатоварването. Доказах, че невъзможното е само дума и всичко може да стане възможно. Постигнахме рекорда, мисля, още на 68-ия час, успяхме да го подобрим, но най-важната цел никога не са били върховите постижения. Винаги е било да вдъхновяваме младите, спортът да се развива и да има бъдеще за следващите поколения", сподели емоционално Цветков, който остава в историята с постижението си.

След излизането си от водата русенецът изглежда видимо неориентиран и на моменти губи равновесие, но това се обяснява с факта, че в продължение на три денонощия не е спал нито секунда.

"Няма достатъчно силни думи, с които да изразя всичко изпитано и преживяно през последните седмици. Защото и подготовката беше изключително важна, за да мога днес да застана пред вас и да се радваме заедно на този успех, който посвещавам на децата, близките, приятелите, екипа си и всеки един, който до последно вярва в мен", обръща се Теодор към екипа си, който непрестанно е до него и денем и нощем го придружава с лодки и канута във водата.

"Успях да преборя себе си, да докажа, че пред човешкото тяло и пред психиката волята побеждава и стои най-отгоре в йерархията. Бяха невероятни 71 часа. Щяха да бъдат 72, но заради бурята се наложи да изляза от водата. Не се предадох нито за миг!", добавя младият плувец.

През 2018 г. Цветков влезе в "Гинес", след като преплува 10 километра с една ръка за 5 часа и 13 минути.

Реклама
Реклама
Реклама