Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12289068 www.bgdnes.bg

Луди лисици щурмуват Лудогорието

Внимавайте с бяса 

Хищници спокойно обикалят в центъра на Разград 

Подскачащи, видимо неспокойни и с налудничав поглед лисици щурмуват населени места в Лудогорието. Това алармират читатели на "България Днес", които са се сблъскали с хаотичната инвазия на хищниците.

През последните дни лисици, които са придобили смелост и не се плашат от хората, бодро са навлезли в центъра на Разград. Животните обикалят от контейнер на контейнер в търсене на храна, а някои от тях дори се престрашават да доближават кафенета и кръчми. Заради засушаването и високите температурите хищниците вероятно търсят хапване и пийване в градски условия. Подобна инвазия е имало и преди шест години.

Реклама

Засега лисиците не са проявили агресия, но експерти съветват да се внимава с тях, тъй като са разносители на бяс и при евентуално ухапване може да се стигне до сериозни проблеми.

През изминалия сезон авджиите от Ловно-рибарско сдружение "Сокол" – Разград, са отстреляли 668 лисици при планирани 389. Отделно са гръмнати и 719 чакала при план от 484. Отличник е дружинката на град Сеново. В нея членува и Върбан Друмев, отстрелял най-много хищници, съобщават на сайта на НЛРС - Съюз на ловците и риболовците в България.

Въпреки сериозната отстреляна бройка хищници продължават все повече да настъпват към градове и села и не се притесняват да търсят храна в градски условия.

Заразяването с бяс става по няколко начина. Предаването на вируса към здрав организъм става най-често при директно ухапване от болно животно, по-рядко се наблюдава при попадане на слюнка от върху открита рана.

В най-големи количества вирусът на бяса се съдържа и отделя със слюнката. Установено е, че бясна лисица отделя чрез нея вируси, които могат да заразят 6 милиона лисици. Доказано е отделянето му при уриниране и дефекация.

Установено е, че лисицата започва да отделя вируса със слюнката си 10 дена преди появата на първите клинични признаци на бяс.

Веднага обработете раните

Ако за беда ви ухапе диво животно, като например лисица, задължително раните трябва да се третират максимално бързо, за да се предотврати развитието на инфекцията. Преди всичко трябва да се остави да изтече свободно кръвта през раната, а след това да се промие с дезинфектант (1% калиев перманганат, йодна тинктура). Годишно от бяс умират повече от 35 хиляди души.

Реклама
Реклама
Реклама