Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12310139 www.bgdnes.bg

Племенникът на легендарната режисьорка: Ласка Минчева по-добре след думи на Етиен Леви

До края на живота си обаче ще изплаща дълга на дъщеря си

"В състоянието на леля ми Ласка Минчева няма промяна, на тази възраст и с нейните заболявания тя не може и да се очаква, но напоследък се чувства по-жизнена и си похапва." Това сподели за "България Днес" актьорът Атанас Михайлов. Той е племенник на легендарната режисьорка от златните години на БНТ, който е поел изцяло грижите за парализираната си леля. След смъртта на дъщеря си 80-годишната Ласка Минчева остана без близки хора до себе си.

"Запорът върху банковата й сметка обаче заради дълга на дъщеря й ще остане до края на живота на леля ми. Това са 17 000 лева, които банката удържа от всяка сума, постъпваща в сметката. Само пенсията й е неприкосновена по закон", разказа Атанас Михайлов.

Реклама

Племенникът на дясната ръка на Хачо Бояджиев добави, че преди две седмици стар приятел на Ласка превел 500 лева в сметката й.

"Леля ми много се зарадва, но от банката веднага удържаха от парите. Удържат и от държавната помощ, която й дават", не крие огорчението си Михайлов.

По думите му като цяло леля му се държи, бившите й колежки преразказвали по телефона тв сериалите, защото Минчева е много зле със зрението и не може да гледа телевизия и да чете.

"Нейните приятелки се опитват да я държат в стабилно психическо състояние, да й създават положителни емоции, доколкото е възможно. Много положително на състоянието й се отрази телевизионното интервю с Етиен Леви. Той каза много хубави неща за леля ми, какъв прекрасен режисьор и човек е и тя много се зарадва", каза още актьорът.

Атанас Михайлов добави, че от няколко месеца е наел жена, която се грижи денонощно за леля му.

Реклама

"За съжаление тя вече не може да става изобщо. Само лежи. Храни се от време на време със здравата си ръка, обръщат я, но другата половина на тялото й е изцяло парализирана след инсулта и лекарите бяха категорични, че няма да се раздвижи и да проходи", довери племенникът на Ласка Минчева.

Михайлов уточни, че легендарната режисьорка не може да бъде приета в нито един хоспис или рехабилитационен център, защото не отговаря на изискването да е в състояние поне да седи на инвалидна количка.

"Притесняваме се, разбира се, че по тялото й могат да се образуват рани от залежаването. Купихме й специално легло, което се повдига, но леля ми се оплака, че не й е удобно, и поиска да й върнем нейното... Обръщаме я с жената, която се грижи за нея, наляво-надясно и това е", допълни племенникът на именитата тв режисьорка.

Като се тегли чертата, се оказвало, че издръжката на Ласка Минчева възлиза на около 3000 лева месечно. Атанас Михайлов добавя от собствения си бюджет, за да осигури максимално добри условия за тежко болната си леля.

"Най-трудно е къпането й. Два дни след това не знае къде е", оплака се племенникът на Минчева.

Реклама
Реклама
Реклама