Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12373294 www.bgdnes.bg

Милена Шаркова, вдовица на загиналия командос Емил Шарков: Безхаберие и корупцияубиха полицаите в Бургас

Имаше достатъчно сигнали за голям международен канал за мигранти у нас

"Изключително жалко за младите и достойни животи, които си отиват без време най-вече заради неглижиране на тежки нарушения в системата, безхаберие и корупция, които убиват. Със свито сърце следях новините за трагедията в Бургас и първото нещо, което си помислих, бе, че още две почернени семейства влизат във фондация "Емил Шарков".

Това сподели пред "България Днес" Милена Шаркова, вдовица на загиналия при спецакция в Лясковец командос Емил Шарков. В ранното утро на четвъртък тя разбира за разигралия се екшън с автобуса, превозващ нелегални мигранти, който се вряза в полицейски патрул и уби на място двама полицаи на едно от най-оживените кръстовища в Бургас.

Реклама

Близо осем години и половина по-рано Шаркова изживява най-големия си ужас в живота. По сходен начин разбира от новините на 14 март 2014-а, че има застрелян командос в Лясковец. Ден по-рано съпругът й Емил Шарков навършва 40 години, а 24 часа по-късно оставя самотни съпруга и дъщеря.

"Над 4 часа чаках информация дали загиналият е Емил. На никого не пожелавам да изживява това. А докато гледах събитията от Бургас, съпреживявах всяка минута с двете опечалени семейства. Представях си какво им е на най-близките хора на тези доблестни мъже и как животът им се преобръща за миг на 360 градуса. Аз съм вечният оптимист, но след тази трагедия гардът ми падна", разкри Милена.

Тя е категорична, че все още не са дошли управниците, които действително да мислят за народа, а не за нечии интереси и определени кръгове.

"Допускам, че неглижирането на тежки нарушения доведе до тази голяма трагедия в Бургас. Имаше достатъчно сигнали в последно време, че голям международен канал за мигранти се активира през България. Но порочната практика у нас е такава, за съжаление, че все чакаме да се случи нещо трагично, за да се реагира и да се обяви поредната война. Дали срещу пияни и дрогирани шофьори след случая с Георги Семерджиев, дали срещу каналджиите след кончината на полицаите Йордан Илиев и Атанас Градев. Всичко това ми се струва един кух ПР, а след време всичко продължава постарому", сподели още Милена Шаркова.

Няколко месеца след загубата на съпруга й тя създава фондация "Емил Шарков" с намерението да помага на децата и съпругите на загинали при изпълнение на служебния си дълг полицаи чрез различни благотворителни инициативи, включително летни лагери и езикови ваканции за останалите сирачета, да подава ръка в преодоляването на последиците от трагедиите. А едно от най-значимите постижения е учредяването на общност на семействата на загинали полицаи и пожарникари - "Деца на бащи герои".

Реклама

"Говорейки си с тези семейства със сходна съдба, става ясно, че в системата условията за работа не са се променили, така че служителите на реда да се чувстват защитени на улицата. И с оглед на трагичния случай в Бургас - че някой не е взел мерки и се е наложило двама достойни мъже да спират с цената на живота си цял автобус в този международен канал за мигранти", допълва Шаркова.

Вдовицата на покойния Емил Шарков добавя, че ще изчака около месец, за да може семействата на загиналите полица да се съвземат от шока, за да осъществят контакт и от фондацията да дадат своята морална и психологическа помощ.

"Всеки такъв случай го съпреживявам. Тези разговори са много трудни и трябва да съм бетон. Но ми е много трудно. Дори в този момент, в който си говорим. Станаха 100 деца на загинали полицаи, за които фондацията полага грижи. Пожелавам си тази бройка да остане и повече сирачета да не влизат в нея. Нека няма повече такива трагедии", не скри емоцията си пред вестника Шаркова.

Председателят на фондация "Емил Шарков" посочи, че всяка съпруга на редови служител на реда, спецполицай или барета е наясно и с рисковата професия на съпруга си. И че всеки един момент те могат да се впуснат самоотвержено да изпълнят служебния си дълг, след което може и да не завърнат у дома.

"Надеждата ми е за управници, които мислят за народа. Да осигурят евтини горива, а обикновените хора да могат да си плащат сметките. Да има контрол на цените, за да може те спокойно да пазаруват храни и стоки от първа необходимост. Да мислят за този народ, а не за комисиони и лобистки интереси, както се случва в последно време", каза още Милена Шаркова.

Реклама
Реклама
Реклама