Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12383143 www.bgdnes.bg

Лисица ни изяде храната!

Хитруша обикаля Седемте рилски езера 

Дивото животно омайва туристи да му дават лакомства 

Хитра лисица обикаля Седемте рилски езера и омайва туристи да й дават храна.

Дивото животно не се притеснява от човешкото присъствие, а за любопитната си среща с нея разказва 26-годишната Яна Христова от София. Девойката отива с компания от четири човека край езерата, за да отпразнува рождения ден на свой приятел.

Привечер разпъват палатки и сядат да вечерят, като предварително си приготвят разнообразни вкусотии. Изведнъж се появява малка лисичка, която безстрашно се приближава към групата младежи. "Както си хапвахме, дойде лисица, която изобщо не се страхуваше от нас. Започна да души и да рови любопитно из нещата ни. Докато приятелят ми ядеше кренвирш, тя нахално и без притеснения му го взе от ръката! Очевидно е имала контакт с хора и преди", споделя Христова.

Реклама

И допълва: "Много исках да погаля миловидното животинче, но не го направих, защото не се знае дали лисичето не е болно от бяс, а на медицинска помощ толкова на високо в гората трудно мога да разчитам. Когато лисицата разбра, че ни е изяла храната и няма какво повече да й дадем, си тръгна."

Любителката на диви животни споделя притесненията си, че ако лисицата се приближи толкова до недобронамерени хора, има голяма вероятност да я наранят.

"Къмпингуващи ми разказаха, че лисицата редовно идва там и се е научила, че хората й дават храна. Обикаля из палатките и след като се нахрани, си тръгва. Тя най-вероятно не живее там, защото местността се намира на високо и почти няма дървета и гори, където би могла да живее относително безопасно. Вероятно идва само заради храната, която й дават хората", каза още Яна, която не за пръв път се среща с диво животно.

"Преди време с приятеля ми намерихме ранена лисица в гората, беше със счупен крак и не можеше да ходи. Обадихме се на асоциация "Дивите животни" и не след дълго пристигна представител от организацията и я откара в болница, за съжаление животното не оцеля. В България не съм имала среща с други диви животни, но докато бях в Канада, често ми се случваше да виждам диви зайци в града, които се разхождат необезпокоявани, а мечки, елени и лосове имаше в горите", сподели младото момиче.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама