Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12445491 www.bgdnes.bg

Уникално! Отварят първия планетариум в София

Млад екип ни пренася в Космоса 

Вече не сме единствената европейска столица без място за гледане на звездите 

Доли ЛУКАНОВА

София все по-близо до звездите!

Съвсем скоро врати отваря първият планетариум в столицата. Двама специалисти по самолетостроене, завършили в Москва, електроинженер, учил в Южна Корея, и оперативен директор, който е едва на 18 години, ръководят проекта.

Реклама

"София е последната европейска столица без планетариум. Решихме да направим нещо максимално оптимално и сме почти готови. В момента на терен сме седем човека и всеки ден напредваме все повече с работата", споделя пред "България Днес" младият Апостол Спасов.

Проектът е наречен "Андромеда" и представлява малка зала, която може да приеме около 15 гости. Оборудвана е с най-добрите и модерни технологии. Прилича на кино, но съвсем друг тип от това, което сме свикнали да виждаме. В него звездите не са като Уилям Шатнър - величието от сериала "Стар Трек", а са истински и вечни. Гостите ще се настаняват удобно на барбарони и ще бъдат пренесени във фантастичният свят на Космоса и не само.

"Подготвили сме най-различни научнопопулярни филми. Например този за лабораторията ЦЕРН. Влизаме в самия реактор, движим се в тръбите, чувстваме се като една от частиците, които са вътре. Имаме филми и за съзвездията, за Млечния път, събрали сме богата колекция. Смятаме всеки месец да сменяме съдържанието", допълва специалистът.

В бъдеще екипът планира да разшири дейността на планетариума. В него ще бъдат канени ученически групи, различни лектори, който да говорят по интересни теми, ще бъдат организирани кръжоци и още куп интересни неща.

"Разполагаме с огромен екран, който може да се използва за всякакви цели. Могат да бъдат прожектирани звездни карти. Искаме да видим как ще тръгнат нещата, да изчистим някои въпроси и тогава да разширим спектъра си на работа", казва Спасов.

Планетариумът се намира в центъра на София, зад музея "Земята и хората". Официалното откриване е на 27 септември, като дотогава екипът се надява да успее да събере последните 20 хил. лв., за да доплатят проекторната система. Всеки, който желае, може да ги подкрепи на:

IBAN:

BG67UNCR70001524298768

Титуляр:

Авиационно-космически форум

Основание: Дарение Проект

Реклама
Реклама
Реклама