Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12447290 www.bgdnes.bg

Смъртта на Горби е мистична

Руски астролози и екстрасенси отбелязват

През 2022 г. умират и тримата соцлидери, подписали разпада на СССР - Горбачов, Шукевич и Кравчук

Германският Бундестаг спусна вчера голям траурен флаг на фасадата на Райсхстага и почете с минута мълчание паметта на покойния последен генерален секретар на ЦК на КПСС и президент на СССР Михаил Горбачов.

Реклама

По последна информация траурната церемония в Колонната зала в Москва се отлага с два часа - от 10 на 12 часа. Входът е свободен, обявиха още от Горбачов център.

Руски астролози и екстрасенси отбелязаха, че в кончината на Горбачов има мистичен елемент. През 2022 г. си отидоха и тримата политически лидери, подписали през 1992-ра Беловежкия договор, който обяви разпада на СССР и образуването на три отделни страни, свързани първоначално в СНГ (Съюз на независимите държави). На 3 май почина Станислав Шушкевич, президентът на Беларус, а седмица по-късно - Леонид Кравчук, първият президент на Украйна.

Последният държавен глава на Съветския съюз е имал сериозни проблеми с бъбреците. След продължително лечение той издъхва в Централната клинична болница (ЦКБ) на Москва. Неговият личен преводач Павел Палажченко каза за медиите, че състоянието му е било тежко, а напредналата възраст на пациента не оставяла според лекарите почти никакви надежди за благоприятен изход. Любопитна подробност е, че от тежко бъбречно заболяване умира и Юрий Андропов, дългогодишен шеф на КГБ и впоследствие първи секретар на Комунистическата партия на СССР, за когото се знае, че е ракетата носител на младия партиен функционер от Ставропол към висините на властта.

Михаил Горбачов няма да бъде опят по православен обичай по желание на близките му, въпреки че е бил кръстен. Въпросът дали е вярвал в Бога, остава открит, особено след неотдавна публикуваните писма на покойния американски президент Роналд Рейгън до неговата помощничка. "На два пъти в нашата лична беседа той спомена Бога и цитира два стиха от Библията. Това ми направи огромно впечатление. Споменът остана в съзнанието ми и никога няма да се изтрие", признава Рейгън.

На покойния лидер на СССР ще бъдат отдадени половината почести от предвидените в Русия за кончината на политик от такъв мащаб. Пред саркофага му ще има почетен караул. Руският президент Владимир Путин посети ЦКБ и остави цветя на ковчега на Горбачов. На погребението му на 3 септември на Новодевичето гробище, до гроба на съпругата му Раиса, Путин обаче няма да присъства заради изключително натоварения си работен график, съобщиха от кремълския информационен пул.

Представителят на френското правителство в Русия Оливие Веран заяви пред медиите, че на погребението на Михаил Горбачов ще присъстват официални лица от Франция.

Реклама

Руският премиер Дмитрий Медведев изпрати съболезнователна телеграма до семейството на покойния държавен глава на СССР. "Неговата смелост, работоспособност и себеотдаденост правеха огромно впечатление на колегите му", написа Медведев.

Известната тв водеща Татяна Лазарева пък бе почти буквално убита от мъка. Дълги години тя е била сътрудник по медийните въпроси на Горбачов и е изпитала огромна физическа болка от неговата загуба.

Реакциите на руснаците в социалните мрежи за кончината на Михаил Горбачов са противоречиви и варират от обожествяването му до пълното отрицание. Журналистът Михаил Шахназаров например изригна, че Горбачов е "чудовище, което се отправя в ада". Адвокатът на семейството веднага го предупреди за възможните последици от изказването му.

Последните години от живота си покойният съветски лидер е пишел книга, но не успял да я завърши. Неговият последен прессекретар Андрей Грачов сподели: "Горбачов се интересуваше от всичко и мислеше как да довърши започнатото преди 35 години".

В Русия се чуват гласове за увековечаването паметта на последния съветски генсек. Решението за негов паметник обаче трябва да вземе или президентът, или градските власти на Москва, коментира прессекретарят на Владимир Путин Дмитрий Песков.

В Берлин вече има паметник на Горби, както го наричаха западните политически лидери, медиите и гражданите. През 2011 г. Михаил Горбачов се снима пред него.

Шаренкова: Не мога да мисля за Горбачов

Родните русофили не почетоха паметта на Михаил Горбачов. Главната редакторка на в."Русия днес" Светлана Шаренкова отсече пред "България Днес": "Не мога да мисля за Горбачов".

Певицата Деси Добрева, която изпя специално за Михаил Горбачов "Денят на победата", когато той гостува на живо в шоуто на Слави Трифонов преди близо 10 години, си спомни, че тогава не е имала никакъв личен контакт със съветския партиен и държавен лидер. "Имаше охрана още отвън, пред телевизията, влязохме направо в гримьорната, после го видях в студиото... Не можехме да имаме никакъв пряк контакт с него", разказа за вестника бившата солистка на "Ку-ку бенд".

Дъщеря му наследява елитни имоти в Москва

Цялото семейство на съветския лидер, променил историята, се събира в руската столица за погребението му. От Германия е пристигнала не само дъщеря му Ирина, но и двете му внучки. Голямата, 42-годишната Ксения Вирганска, наскоро се е омъжила за трети път, отглежда дъщеря Александра. По-малката, 35-годишната Анастасия Горбачова, е била любимката на дядо си, тъй като е копие на любимата му съпруга Раиса. Анастасия е омъжена за хипстър, двойката има син Никита.

Според публикации в руски медии Михаил Горбачов е бил собственик на няколко елитни имота, но не се уточнява точно къде са те. Медиите пишат още, че имотите вероятно ще бъдат наследени от неговата дъщеря.

Реклама
Реклама
Реклама