Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12557781 www.bgdnes.bg

Пристигнаха първите адаптирани ваксини

В борбата с новия COVID-19

Слагат се само на имунизирани 

Доли ЛУКАНОВА

България получи първите адаптирани ваксини. Те са разработени срещу различните варианти на COVID-19 и в частност на актуалния вариант на вируса - "Омикрон" и подвариантите му. Това съобщиха от здравното министерство.

У нас са доставени 290 хил. адаптирани ваксини на Pfizer/BioNTech и 1800 от ваксината на Moderna. Тези ваксини са предназначени за бустерна имунизация. Тоест хората трябва да са преминали през целия ваксинационен етап, за да им бъде поставена адаптирана ваксина. За поставянето й е без значение каква ваксина са избрали първоначално. Специалистите препоръчват новият препарат да се поставя на лица на възраст на и над 12 години, най-рано 3 месеца след завършен първичен курс на ваксинация или след поставен бустер.

Реклама

Новите препарати могат да бъдат поставени в имунизационните кабинети на Регионалните здравни инспекции (РЗИ), при общопрактикуващите лекари, както и в разкритите ваксинационни кабинети в лечебни заведения. Всички РЗИ вече са снабдени с достатъчни количества от адаптираната ваксина, като в момента тече снабдяването и на другите места.

"Общият брой на поставените ваксини срещу COVID-19 в страната е над 4,5 млн. дози. Във възрастовата група от 5-11 години ваксинираните лица са 2146, а при юношите от 12-17 години са 25 346 души. При 12-17-годишните има и 1713 юноши с поставен бустер", заяви директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Той констатира, че у нас са ваксинирани едва 2 млн. души. Техният брой е равносилен на количествата адаптирани ваксини, които страната очаква до края на годината.

Има осем лекарства срещу вируса

Осем лекарствени продукта срещу COVID-19 са разрешени от Европейската комисия. Една част от тях са налични и се използват в страната. На този етап има 2 продукта в таблетна форма, един от които вече има разрешение за употреба. Производителят все още се договаря с държавите членки, заради което лекарството не е налично в голяма част от страните. Медикаментите се изписват по лекарство предписание, като за целта е необходим сериозен медицински преглед.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама