Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12752092 www.bgdnes.bg

Специалистът Людмила Зафирова: Страшно е! Българинът вече пие като скандинавец

350 хил. са зависимите от алкохол у нас 

Доли ЛУКАНОВА

"Когато дойдох в България през 80-те години, тук се следваше румънският модел на пиене. Българинът употребяваше главно вино, което му е и поминък. За последните 30 години стигнахме скандинавския модел - набляга се на водка в комбинация с наркотици. Положението е страшно!"

Това коментира пред "България Днес" Людмила Зафирова по време на XXI национална среща на фондация МОСТ в Албена. Тя е основателка на първия в страната Център за интензивна терапевтична помощ на зависими. Родена е в Полша, но от много години живее в България. Магистър по социология е от Варшавския университет, предприемач, от 30 години работи в областта на медицината, въвеждайки иновативни решения, подобряващи качеството на лечение и живота на пациенти.

Реклама

"Последно време все по-често чуваме за дрогирани и пияни шофьори. Броят на престъпленията се е увеличил драстично. В България много малко се говори за зависимостите и това е пагубно. Как се дават шофьорски книжки тук? В света има апарат, който отчита три месеца назад колко си пил. В България само две частни лаборатории правят подобни изследвания", допълва специалистът.

Зафирова е първата у нас, която въвежда метода "Минесота", според който за 28 дни човек може да се изчисти от своите зависимости. По официални данни в България има над 350 хил. човека, зависими от алкохол, над 150 хил. са пристрастени към наркотици, а над 15 хил. имат проблем с хазарта.

"Основният проблем е стигмата. В семействата се пазят тайни. 76% от хората вярват, че пристрастяването изцяло е въпрос на личен избор. 64% смятат, че не трябва да се дава работа на лица със зависимости, 52% от хората смятат, че на зависимите трябва да им се отказва достъп до здравни услуги, защото те сами си вредят. Стигмата е основната причина зависимите да предпочитат да умрат, без да потърсят адекватна помощ", казва Зафирова.

По време на пандемията консумацията на алкохол и наркотици се е увеличила. Тежките катастрофи с жертви се случват почти всяка седмица, а зад волана най-често стои пиян или дрогиран шофьор. Много често и двете.

"Зависимите от алкохол най-често са между 30 и 50 години. Пристрастяването към дрогата се наблюдава още при 20-годишните. Зависимостта е болест, но все още не е призната от Световната здравна организация. Това е ракът на душата", допълва специалистът.

Реклама
Реклама
Реклама