Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12783060 www.bgdnes.bg

Проф. Николай Витанов пред "България Днес": Минаваме през последната COVID вълна

Трябва вече да му измислим име на сезонен вирус, може да е прилепски грип 

"Минаваме през последната COVID вълна! След това коронавирусът ще бъде като останалите сезонни грипове. Затова е хубаво да му измислим име, с което да се отличава от птичия и свинския грип. Може да е прилепски грип."

Това заяви пред "България Днес" математикът от БАН проф. Николай Витанов по повод повишените случаи на заразени при последните дни.

Реклама

По негови думи у нас има план "Полегата вълна" - нарастването на новите случаи ще бъде бавно, няма да има проблем с леглата в болниците и цялата вълна ще премине спокойно в България.

"Нека хората да са спокойни. Няма да го има кошмара от последните години, няма да има умиращи хора на входовете на болниците. Не се очакват проблеми, тъй като заетостта в болницата ще е много малка", каза още Витанов.

"Модифицираният Омикрон не успява да запали дифузното разпространение. И така вече 194 дни след края на извънредната епидемична обстановка. Сметките показват, че дифузното разпространение няма да пламне и 200 дни след края на извънредната епидемична обстановка. Толкова добре бе направена сметката тогава, че лятната вълница не успя да запали дифузното разпространение. Има ли препълнени болници? Няма. Нещата са под контрол. Заетостта на леглата е десетки пъти под максималния капацитет. Очакванията са да се пречупи трендът на увеличаване на заетостта. Но заетостта е толкова ниска, че не се очакват проблеми не само за тази седмица, но и до средата на месеца, че и до края на месеца, че и до края на лятото", добави математикът.

И допълни: "Просто се пазете и внимавайте. Спокойно, ще минем през есенно-зимната вълна и се надявам след това вече да не се занимавам с такива сметки. Отивам да направя 3 години, стига ми. И аз ще си замина и от всички, които почнахме, ще остане само доцент Кунчев. Но той няма къде да ходи, това му е работата".

Сега е моментът за ваксина

Има вероятност тази година грипната вълна да бъде по-сериозна, алармираха здравните власти.

"Никой не може да бъде 100% сигурен кога ще дойде грипната вълна. Обикновено през ноември започваме да хващаме отделни случаи. През декември бройката се увеличава, а пикът се достига през януари", коментира главният държавен здравен инспектор доцент Ангел Кунчев. И посочи, че в момента е най-доброто време за поставяне на антигрипна ваксина.

Реклама
Реклама
Реклама