Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12825326 www.bgdnes.bg

Кибератаките у нас са на всеки час

Дигитален Чернобил предизвикват хакери

Пубер хаква НАСА, "Анонимните" дебютират преди 14 години 

Доли ЛУКАНОВА

Хакерите стават все по-напористи и изобретателни. И все по-често атакуват.

Последният пример е от ранните часове на 15 октомври т.г. Тогава започнаха атаки към няколко български интернет сайта на правителствени организации, летища, медии и телекомуникационни доставчици. Наличните данни сочат, че те са извършени от руски хакерски групи и са били добре координирани. За времето на инцидента атакуваните сайтове бяха временно недостъпни или зареждането им беше затруднено.

Това далеч не е първото престъпление в интернет пространството ни. У нас, където кибератаките рядко са тема на разговор, заплахите растат неумолимо. В изcлeдвaнe cpeд 12 дъpжaви oт Eвpoпa, Близкия изтoк и Aфpикa cтpaнaтa ни ce нapeждa нa нeзaвиднoтo пъpвo мяcтo пo бpoй aтaки cpeщy бизнeca. Oбщo 55,4% oт yчacтвaлитe в пpoyчвaнeтo IТ мeниджъpи кaзвaт, чe кибepaтaкитe cpeщy кoмпaниятa им идвaт вceки дeн. Heщo пoвeчe, нaд 25% зacичaт пoнe пo eднa aтaкa вceки чac. Ето ги и най-масивните онлайн нападения.

Реклама

Един от последните случаи е от средата на април т.г. Тогава дейността на "Български пощи" беше блокирана заради сериозна атака срещу сървърите на институцията. Проникването в тях се случва малко след обявените от тогавашния премиер Кирил Петков допълнителни надбавки за пенсионеритe за Великден, а самата атака - преди започването на тяхното раздаване.

Дигитален Чернобил. Така специалистите определиха безпрецедентния теч на информация от Националната агенция за приходите (НАП) в средата на юли 2019 г. Тогава хакерската атака удари масив с лични данни на повече от 5 милиона българи. В масивите имаше данъчни декларации, доходи, ЕГН-та, здравна информация и образование. Кибератаката срещу сървърите на НАП стана новина дори в световните медии.

Предходната година също беше белязана от интернет престъпления. През ноември 2018 г. хакери набелязаха Народното събрание и блокираха сайта му. По-рано през август голям срив в Търговския регистър остави близо три седмици бизнеса без достъп до услугите. В резултат Агенцията по вписванията и прилежащите към нея регистри вече са стратегически обекти, част от националната сигурност.

Сайтът на Централната избирателна комисия (ЦИК) беше ударен от хакери през ноември 2015 г. Атака имаше и в деня на балотажа на местните избори. Блокирани бяха и страниците на още 6 държавни институции.

Разбира се, хакерите не се целят само в България. Една кибератака в САЩ ще остане завинаги в историята със своя мащаб. Заради нея през 2002 г. интернетът в Съединените щати почти се срива. Федералните власти и до днес я описват като една от най-големите и най-сложни в историята. Интернет сървърите били многократно атакувани в рамките на час и ако атаката била продължила по-дълго, интернетът в Щатите просто щял да изчезне.

Годината е 1999, а Джонатан Джеймс (тогава само на 15 години) успява да проникне в системата на американско министерство. Така успява да прихване стотици имейли от различни държавни организации, включително и такива, които съдържат пароли за множество военни системи и компютри. Благодарение на откраднатата информация Джеймс успява да стигне до софтуер на НАСА, което води до 3-седмично блокиране на системите й. Тийнейджърът е арестуван, но получава лека присъда заради годините си. През 2008 г. се самоубива след обвинения, че искал да открадне информация за кредитни карти.

Реклама

През 1995 г. Кевин Поулсън атакува телефонните линии в Лос Анджелис, за да може да спечели автомобил. Местното радио "Ел Ей Кийс ФМ" обявява, че ще подари "Порше" на своя 102-ри слушател, който се обади. Поулсън гарантира победата си, като блокира всички обаждания освен своето и печели автомобила. По-късно е заловен и наказан.

През януари 2008 г. тийнейджър от Ню Джърси и група от хакери атакуват уебсайта на Сциентоложката църква, който е свален от интернет за няколко дни. Групата по-късно получава името "Анонимните".

Откупите на престъпниците

Една от най-големите заплахи е рансъмуеърът. При този тип атака файловете на компаниите биват криптирани и работата се блокира, докато шефовете не платят откуп.

Средният искан и платен откуп при подобна атака е около 100 хил. долара. През 2021 г. е хакнат MediaMarkt, един от най-големите германски търговци на дребно на електроника, като първоначално хакерите искат $240 млн. Сумата е свалена, но разходите за компанията след това са за стотици милиони долари.

Софтуер, който се опитва да ви убие

Растяща тенденция се забелязва и при злонамерения софтуер, който "ще се прицели към хората или дори ще ги убие". Това е свързано с факта, че 5G мрежата осигурява добра свързаност към всички устройства. Така компютърът на колата ви също се превръща в цел. И тогава има проблем, особено ако сте в нея и тя блокира.

Реклама
Реклама
Реклама