Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12868462 www.bgdnes.bg

Златната Биляна Дудова - от бойното хлапе до световния триумф

Посвещава всеки медал на покойната си майка

Още като малка исках да побеждавам в игрите на улицата, споделя боркинята

"Доста често, като ме ядосваха някои момчета, ги гонех по улицата и ги поступвах в детските години. Защитавах приятелки от нахални хлапета. Наследила съм гена на фамилията. А след като силата и мускулите са от семейството ми, остава да ги развивам. И да печеля още титли и медали за България."

Така започва историята си спортистката, която далеч преди да навърши 25 години на 1 август, записа името си със златни букви в световната история на борбата. Дребничка на ръст, но изключително силна, целеустремена, емоционална и харизматична, световната шампионка от Осло през 2021 г. в категория до 59 кг Биляна Дудова носи на родината много спортна гордост. Наред с грандиозния триумф в далечна Норвегия фурията на тепиха е 5-кратен европейски първенец.

Реклама

"Характерът ми е такъв и затова се захванах с борбата, с която мога да докажа коя съм. Искам да съм победител и още в началото се побърквах от яд, когато нямах достатъчно техника и губех схватки. Така борбата се превърна в начин на живот. Научи ме на дисциплина и търпение, защото бях много нетърпелива. Щастлива и удовлетворена съм от това, което правя", разказва Дудова пред залата в столичния квартал "Дианабад", в която прекарва в неуморни тренировки близо половината си живот.

В началото Дудова минава през залата по танци, отдава се на плуване една година, както и на карате, но само месец.

"Но не са били моите спортове и нещо все ми липсваше. Бях капитан на училищния отбор по хандбал, но много се ядосвах, като губехме, и се ядосвах на целия отбор. Затова явно борбата ми харесва, защото е единоборство. Ако загубя - аз съм си виновна. А ако спечеля - пак моя е заслугата. Обичам, когато греша, да се връщам в залата и да си поправям грешката. Едно от нещата, които най-много ми харесва в този спорт, е, че трябва много да се мисли, да притежаваш умение и тактика да ги побеждаваш на високо спортно ниво", споделя още световната №1.

Първият покорен връх на Стария континент идва през 2017 г. в Нови Сад. Едва на 20 години тогава, Биляна се окичва със златния медал в категория до 55 кг. Успехът е още по-сладък за спортистката, след като предходната година тя завоюва бронз на европейското първенство в румънската столица Букурещ в същата категория.

След първата европейска титла Дудова атакува и световната още на следващата 2018 година в унгарската столица Будапеща. След отлични борби и безкомпромисни победи Биляна достига финала.

"Резултатът беше 3:3. Съдиите ме ощетиха и некоректно дадоха една точка на китайката и в крайна сметка тя спечели. Но след това си казах, че така ще играя срещите си, че да не позволявам на съдиите да контролират мача", никога няма да забрави решаващата схватка българката.

Реклама

Загубеният финал действа още по-мотивиращо за Биляна. Нашето момиче хвърля 100% от себе си на тренировки. Мисълта й е устремена към реванш и покоряване на световния връх. Полага неистови усилия да подобри както психиката, така и тактиката си, проучвайки отлично всички съпернички по пътя си. Така започва голямата плеяда колосални победи.

Още същата 2018 г. Биляна триумфира за втори път с европейска титла. Дудова поставя на колене конкурентките си в Истанбул в нова категория - до 59 кг. Това се оказва недостатъчно за огромните способности на Биляна и до края на 2018 г. тя става за трети път европейски първенец, грабвайки безапелационно титлата в руския град Каспийск. Любопитното е, че този път златната ни боркиня го прави в трета различна категория - до 57 кг.

Следващата 2019-а идва с нов, четвърти европейски триумф за Биляна. Тогава Дудова отново е в Букурещ, където стартира кариерата си с бронз. Но три години след него няма кой да спре Биляна и тя вече е над всички отново в категория до 59 кг.

През 2020 г. боркинята излиза за пета европейска титла в италианската столица Рим. "За последните 3 секунди загубих финала. Сега щях да имам още една европейска титла. Но и сребърният медал беше голям успех", спомня си Дудова. Както и на световното в Будапеща, изтърваната титла в последния момент мобилизира докрай Биляна. Погледът й се отправя към норвежката столица Осло, където през 2021 г. е следващата световна надпревара. Четирикратната европейска шампионка победи японката Акие Ханай с 6:4, осигурявайки първа световна титла в своята кариера.

Преди това нашето момиче не даде нито една точка на противничките си до финала, записвайки три категорични победи над Инета Дантайте от Литва, Сара Линдборг от Швеция и индийката Сарита.

Сякаш закономерно и очаквано Биляна добавя пета европейска титла през същата 2021 г. във Варшава. Победа с 3:1 точки над рускинята Вероника Чумикова й осигури пета титла на Стария континент.

Поглед върху разочарованията и огромните успехи показват какви качества е заложила природата в характера на Биляна - такива на победител и мотиватор, който е способен не само да се изправи след загубата, но и да спечели мечтаното след тях.

Дудова е категорична - психиката е много важна в този спорт. Ако психически не можеш да се концентрираш и мотивираш в деня на битката, няма как да победиш. Сринеш ли се преди това заради голямото напрежение, губиш, казва топспортистката ни.

И продължава: "Когато загубих майка ми, реших, че всеки медал, който печеля, ще посвещавам на нея. Така е и до днес. Амбицирана съм да побеждавам, влагам цялата си енергия в тренировките, показвам най-доброто от себе си. Минах през много треньори, сега съм със Серафим Бързаков от няколко месеца. Преди това ми беше първият треньор в националния отбор за жени. Тогава ме взимаха на лагери като малка, защото виждаха, че имам заложби, и пътувах. Сега отново сме заедно, но по пътя към олимпийското злато".

Тези мечтани успехи превръщат Дудова в една от всепризнатите спортистки както по целия свят, така и в родния Нови Искър. Там блести ярко нейна звезда на Алеята на спортната слава.

"Израснала съм в Нови Искър и съм много щастлива, че точно тук съм удостоена с такава звезда. Че малките деца могат да чуят за Биляна и спорта борба. Така подрастващите могат да се мотивират и да започнат да тренират. Надявам се един ден да има зала за борба в нашия град. Много ще съм горда, ако това се осъществи. Тя ще може да се използва и за много други спортове", допълва петкратната европейска шампионка по борба, която извървява пътя от бойното хлапе в махалата до световния триумф.

Реклама
Реклама
Реклама