Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12939221 www.bgdnes.bg

Дъщерята на Радев играе сред голи колеги

Щерката на президента Дарина с премиера

Студентите от класа на Пенко Господинов вдигнаха на крака публиката

"Всички сме родени луди. Някои оставаме такива."

В думите на Самюел Бекет се убедиха присъстващите на премиерата на "Отказал съм се, преди да се родя" на класа на проф. д-р Пенко Господинов в петък вечер.

Талантливите млади хора в трети курс по актьорство за драматичен театър с лекота играха повече от два часа меланхоличните, самотни и тъжни образи на ирландския драматург, носител на Нобелова награда за литература.

Реклама

В първата част блесна и дъщерята на президента Румен Радев - Дарина, която участва в частта "Последната лента на Крап" и изигра блестящо красива жена, която припомня младостта на възрастен мъж. Той слуша аудиозаписи на собствения си глас, направени десетилетия по-рано. Там е на 39 и говори за младостта си.

"Последната лента на Крап" е сблъсък между заминаващия живот и неговия неизбежен край. Пред нас е стар и болен неудачник, слушащ собствения си глас, записан преди десетилетия на касета. Крап е писател, който е продал не повече от дузина екземпляра от книгата си на чужди библиотеки. "Може би най-добрите ми години са зад гърба ми", казва възрастният мъж, а Дарина в образа на младата жена му припомня какво е да си вдовец, да гледаш млада черноока красавица с несравнима като мед и мляко красота. "Но не бих си искал обратно годините, не бих...", допълва я Крап от сцената.

В представлението, наречено "Последната лента на Крап", отправна точка е тълкуването на английската дума "crap". На английски това означава боклук, нещо мръсно. Боклукът на Бекет е нещо различно. Има съединения, които пулсират и питат: "Защо, човече, си станал боклук?". Ако се вгледа в себе си, човек ще види, че се е превърнал в боклук, защото се е вторачил в едно нещо, извадил го е от заобикалящия го свят и го е превърнал в цел, която го погубва, споделят един през друг от класа на Пенко Господинов.

Не само в "Последната лента на Крап", но и в останалите части от текстовете на автора - "В очакване на Годо", "Не аз", "Първа любов", "Краят на играта" и т.н., виждаме талантливи млади хора, на които не им пука дали излизат голи на сцената, в дрипи, с клоунски лица, защото са... герои на Бекет.

Това най-силно си пролича в частта "Не аз", в която чисто гола с разпилени коси на сцената легна Силвия Болярска, а партньорките й - Мартина Тодорова и Антония Гюрруди, играха "само с лице", облечени в черно. Именно в края на частта публиката избухна в аплодисменти. Следва антрактът.

Това е първа премиера за класа на проф. Пенко Господинов след пандемията. 21-те студенти вече имаха открит изпит по сценична реч през март, а вестникът ни бе единственият, който присъства на него.

Реклама

Още тогава стана ясно, че класът на проф. Господинов се е превърнал в "Златният клас" и за преподавателите, а студентите му са кой от кой по-талантливи и успешни.

Според проф. Господинов всички досега се представят убедително.

"На този етап не мога да отлича никого от студентите с нещо по-специално. Още имаме дълъг път да работим. Всички искат да се развиват. Това са доста талантливи хора. Моята работа е да им помогна да си реализират таланта, да успеем заедно. Правя много лаборатории с тях, чиято цел е да ги запозная със собствената им природа, със собствената им емоционалност. Правим етюди, опити по най-различни теми", разказа Пенко Господинов.

С дъщерята на президента актьорът се познава от кандидатстудентските изпити. Впоследствие разбрал, че е наследницата на Румен Радев.

Интересът към театъра на Дарина Радева не е отскоро. От 9-и клас тя е в трупата на 35-о училище "Ле Страпонтен" (страпонте от френски език означава допълнително столче в театъра). "Корените на душата са й вплетени в гората", гласи загадъчното описание към серия от снимки в Instagram профила на класа от НАТФИЗ, а личният профил на Дарина в Instagram доказва, че е не само артистична натура, но и красива млада дама с визия на модел.

Дарина Радева е родена на 8 май 2001 г., а нейна майка е бившата съпруга на Румен Радев - Гинка Кесякова. Родителите й се развеждат през 2014 г. и две години по-късно Радев се жени за сегашната си съпруга Десислава Радева.

Реклама
Реклама
Реклама