Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12985748 www.bgdnes.bg

Основателят на група "Спринт" Пейо Пеев: Свирихме на откриването на световно по футбол

Ритахме топка с Веско Маринов, но той се отказа 

Кой е той

Пейо Пеев е легендарен български барабанист, създател на група "Спринт". На 15 ноември бандата ще отбележи 40 години на сцената с голям концерт в "Кино Люмиер". Пеев е роден на 2 октомври 1951 г. в София. Музикантът е баща на актрисата и водеща Рая Пеева.

Пред "България Днес" барабанистът разкри малко известни факти, които стават по време на дългите турнета на "Спринт" в Азия.

Реклама

- Г-н Пеев, след няколко дни ще празнувате 40-годишен юбилей на група "Спринт", чийто основател сте. Каква е тайната да сте толкова дълго време на сцената?

- Няма специална рецепта. Отдаденост, любов към музиката и името "Спринт". Това, което правим, е музика. Ние сме музиканти - професионални, с това си вадим хляба. Имаме над 300 записани песни.

- Какво да очакваме от юбилейния концерт на бандата?

- Той ще премине под мотото за повече БГ музика в националния ефир. Поканили сме още няколко групи. Кръстили сме концерта "Като приказката". Това е една наша песен. Ще представим популярни песни, както и новия ни албум, който ще излезе в края на месеца. Концертът ще бъде записан и ще бъде излъчен по БНТ. За пръв път групи, в които изпълнителите са членове на независимите музиканти, се събираме на една сцена, за да подкрепим този проектозакон за повече родна музика в национален ефир.

- Как създадохте "Спринт"?

- След като се разпадна група "Импулс", с Чавдар Пенев основахме "Спринт". Това беше през далечната вече 1971 година. Обиколили сме 26 страни из целия свят. Имаме десетки концерти, дори в Южна Корея. И така до ден днешен продължаваме да свирим.

- Вие сте барабанист. Кога хванахте палките?

- Още от дете се запалих по тях. Бях в 6-и клас, когато за пръв път свирих на малко барабанче. В училище имаше духови оркестри. Реших да пробвам и ми хареса. Сам проявих желание. Никой в семейството ми не се занимава с музика. Аз съм единственият.

Реклама

- Как прие семейството ви, че ще се занимавате с музика?

- Винаги съм имал подкрепа от родителите и близките, а по-късно и от жена ми и дъщеря ми. Рая е най-големият фен на "Спринт". Знае всичките песни наизуст и редовно си ги припява. Тя живее с музиката на "Спринт". Рая заедно с жена ми бяха на няколко турнета по света с групата. Двете дами в моя живот продължават да идват по наши концерти.

- Предните ваши концерти бяха с кауза - за подпомагане на жени с репродуктивни проблеми. Ще продължите ли да помагате?

- О, да. Това е много важен проблем и се опитваме да помагаме с каквото можем.

- Споменахте, че сте имали изяви в 26 държави. Кои са най-емблематичните ви концерти?

- Победихме Филип Киркоров на конкурс на Първи канал в Русия. Той остана чак шести. Никой не вярваше, че ние можем да спечелим, особено като конкурсът се провежда в Русия. А там е друго някой да пробие сред местните звезди. Също така имахме възможност да свирим на откриването на световното първенство по футбол в Южна Корея. Беше феноменално! Имахме договор с "Хард рок кафе" в азиатската страна. Да свирим на откриването, на стадиона, докато целият свят гледа и слуша. Велико! Всеки ден имахме изява край стадиона, където се намираше "Хард рок кафе". В Китай се запознах с Лени Кравиц.

- Малко известен факт е, че сте автор на химна на "Славия". Знам, че сте голям фен на отбора от "Овча купел". Как се роди идеята за създаването на химна?

- Следя и ходя на мачовете на "Славия". Химна го написах по случай 100-годишнината. В него се пее, а на фон звучи агитката на отбора. На всеки мач се пуска на стадиона, когато играчите се наредят. Рок песен е. На Венци Стефанов (б.а. - президентът на "Славия"), когато му пратих химна, го е пускал по Гърция. Там много го харесали. Казвал ми е, че когато влиза в един ресторант, винаги го посрещат с химна на "Славия".

- А вие самият играете ли футбол?

- О, да. Не пропускам. Разбира се, непрофесионално. Събираме се с мои приятели и ритаме за здраве. Те са бивши футболисти. Стават хубави мачове. Преди играех с приятели музиканти като Веско Маринов и други, но те постепенно се отказаха.

Реклама
Реклама
Реклама