Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12994798 www.bgdnes.bg

Проф. д-р Радка Аргирова пред "България Днес": Бомбардират ни няколко варианта на Омикрон

Носете маски, съветва вирусологът 

Доли ЛУКАНОВА

"В момента буквално сме бомбардирани от няколко варианта на Омикрон. Не знам дали е съобщавано досега. Ако си спомняте, в началото имахме Алфа, Бета, Гама, Делта вариант. Един преминава, идва друг, който заема неговото място, той преминава, идва следващият. Мутациите непрекъснато се адаптираха, за да могат по-лесно да заразят клетката и да се възпроизведат в нея, за да останат живи. Това показва, че за да преживее вирусът, вече му е необходимо много по-голям натиск върху човешките клетки. За да ги зарази, той използва не един, а няколко варианта. Ето в тази ситуация сме в момента."

Това заяви пред "България Днес" вирусологът проф. д-р Радка Аргирова. Коментарът й е по повод новата мутация на COVID, която се очаква да бъде доминираща около Нова година.

Реклама

Вариантът BQ.1 не е по-смъртоносен от другите, но все още липсва достатъчно информация за него. Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията посочи предварителни данни от Азия, според които новият вариант има "способността успешно да избягва отговора на имунната система". Към момента няма доказателства, че щамът води до по-голяма тежест на заболяването в сравнение с другите циркулиращи варианти на Омикрон.

"Този вариант бе открит може би преди около два месеца. Много малко знаем за неговата патогенност, за това колко тежко протича заболяването. Това е, защото, първо, ние нямаме опит и второ, в света не е чак толкова отдавна разпространен, за да има достатъчно описания за протичането му", допълва специалистът.

Въпреки че последните варианти на Омикрон обикновено протичат с по-леки симптоми от по-ранните щамове на вируса, здравните власти се опасяват, че бързото им разпространение в комбинация с грипната вълна може да доведе до по-лоши резултати.

Според проф. д-р Аргирова най-добрият начин да се опазим здрави е имунизацията. Адаптираната ваксина, която върви в момента е много добър вариант, защото има добро покритие.

"Друго нещо, което бих препоръчала, е все пак да се носят маски. Не навсякъде, разбира се, но на претрупани с много хора места. Въпреки че такава заповед няма, хубаво е по концерти, по мероприятия, където има повече хора, да се слагат маски", апелира проф. д-р Аргирова.

Реклама
Реклама
Реклама