Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12995221 www.bgdnes.bg

Ценко Чоков се уреди с работа мечта

Докато търпи присъда в затвора

ВИП затворникът бачка със сина си на обект в съседното на Галиче село Алтимир

С работа мечта се уреди прочутият бивш кмет на с. Галиче Ценко Чоков, който изтърпява 5-годишна присъда във Врачанския затвор.

Реклама

ВИП пандизчията обаче не стои зад решетките, а работи, и то на външен обект, на чист въздух. В затвора се прибира само да преспи.

Чоков освен това бачка в съседното на родното му белослатинско село Галиче - Алтимир. Двете населени места се намират едва на 6 километра едно от друго, а местни хора се дивят как се е случило подобно развитие.

На 13 юли т.г. Върховният касационен съд (ВКС) потвърди присъдата от пет години затвор на бившия кмет на село Галиче Ценко Чоков, съобщиха от прокуратурата. Решението е окончателно. Чоков беше осъден от Апелативния специализиран съд за отвличане, нанасяне на средна телесна повреда и палежи.

ВКС намали обаче наказанието на сина на Чоков от седем на пет години затвор. Той беше подсъдим за изнудване чрез закана за убийство и нанасяне на телесни повреди. Върховният съд го оправда по обвинението за незаконна банкова дейност.

От прокуратурата посочиха тогава, че в решението си ВКС подчертава особената жестокост, с която осъдените са извършвали насилие над жертвите си, най-често в съучастие.

Освен бившия кмет на Галиче на работа в Алтимир е изведен и синът му Мартин Чоков, който също търка наровете наред с баща си. По този начин и двамата намаляват престоя си зад решетките, тъй като два изработени дни се считат за 3 излежани в пандиза.

Реклама

Според близки до разследването лишените от свобода се възползват от правото си да бъдат извеждани на работа на външни обекти благодарение на две важни обстоятелства. Първото е, че за целта Чокови трябва да излежават присъдите си при лек режим. А вторият, разбира се, е да има кой да ги наеме на работа.

Такъв бизнесмен в обкръжението на екскмета на добилото скандална популярност село Галиче е небезизвестния Цеци Тинчев. Според местни хора от Алтимир и региона на Тинчев са прехвърлени над 90% от земеделските земи, които Чоков управлявал. Освен това Тинчев осигурил работа за баща и син Чокови в Алтимир, откъдето родом е Тинчев и където също развива бизнес със земеделие от години.

Каква точно работа е възложена на Чокови - земеделска, охранителна, строителна или друга, не става ясно. Благодарение на нея обаче двамата ВИП затворници по цял ден са навън съвсем близо до родното Галиче, а в килията се прибират само да пренощуват и да хапнат, тревожат се местни хора.

Не знаех, че работят там, от вас научавам, каза за "България Днес" кметът на Галиче Страхил Стоянов. Той допълни, че местните хора няма защо да се притесняват, тъй като Ценко Чоков и синът му са под полицейска охрана дори когато са вън от затвора.

Реклама
Реклама
Реклама