Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13005326 www.bgdnes.bg

Дъщерята на актьора Досьо Досев: Баща ми е изтипосан на скала, това ли заслужава?!

Не смея да отида да го видя, възмущава се Ива Досева от портрети в Созопол, сред които и на татко й

"Няма да стъпя повече на тези скали! Какво, да прескачам баща ми всеки път ли? Не смея и да отида да го видя!" Това сподели с огорчение пред "България Днес" изкуствоведът Ива Досева, дъщеря на покойния голям наш актьор Досьо Досев. Поводът за негодуването на жената е портрет на актьора, появил се преди дни на скала в старата част на Созопол редом до тези на други наши видни личности.

Реклама

Проблемът според Досева идва от начина, по който самоукият художник Стойко Гагъмов е подходил. "Рисувал е с трудно изчистващи се материали, а Созопол е архитектурен и културен резерват и не може на всеки, на когото му скимне, да драска, пише и рисува където си пожелае", възмущава се изкуствоведът, като се позова и на част от общинската законова уредба на местно ниво. "Созопол е посрещал безброй поколения преди нас с отворени обятия. Никой не го е променял по подобен неуважителен начин. Изведнъж идва някой и решава да направи "това"! Портретите са изтипосани на места, на които някои хора посрещат и задоволяват естествените си нужди. Е, уважително ли е? Това ли заслужават нашите артисти? От естетическа и морална гледна точка за мен не е!", възкликва тя и допълва, че баща й не би харесал това, защото е ненавиждал кича, но не го е демонстрирал, за да не обиди някого.

Досева е много благодарна на градската управа за отношението към баща й и не търси скандали. Затова възнамерява по човешки да се обърне към тях по този казус.

От кметството на Созопол не са запознати със случая, увери ни Янко Костадинов, секретар на община Созопол. "Ако има нарушение на обществения ред, ще се вземат мерки. Ако се приеме, че скалите са изключителна държавна собственост, може да се предприемат действия за разрешаване на казуса", добави още той.

*До приключването на броя не успяхме да се свържем с художника Стойко Гагъмов, за да изложим и неговото становище.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама