Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13071019 www.bgdnes.bg

Проф. Донка Байкова пред "България Днес": Яжте просо през коледния пост!

Смесвайте боб с хляб, първо махнете яйцата и млечните продукти, казва още диетоложката 

Яжте просо по време на коледния пост, защото е много добър заместител на желязото.

Това заяви пред "България Днес" проф. Донка Байкова по повод 40-дневните пости, които започнаха вчера. Експертът обясни, че първата седмица се тръгва плавно към постите - първо махаме яйцата и млечните продукти. На втората седмица махаме и месото, като рибата може да фигурира в менюто ни от време на време.

Реклама

"Когато изключим месото, рибата и жълтъка на яйцето, ние не приемаме желязо и трябва да си го набавим по един или друг начин. За да го набавим, трябва да приемаме пълнозърнести храни, в които се съдържа повече желязо. Такова е просото. Трябва също така да се ядат и повече бобови храни", казва диетоложката.

Към това меню проф. Байкова съветва да включваме и гарнитура от свежи зеленчуци, за да увеличим усвояемостта на растителното желязо, тъй като веществото е в съединения, които трудно се усвояват от организма.

По думи на диетоложката след седмица, в която не приемаме млечни продукти, калцият също изчезва от организма ни. Затова е много важно да си набавим и него по друг начин. Растителните храни, които имат повече калций, са семената - сусамово семе, ленено семе, тиквено семе, слънчогледово семе и ядки.

Лишаването от млечни продукти ще причини и дефицит на белтък в тялото ни.

"Животинските белтъци са най-близки до състава на мускулния човешкия белтък - на мускулите, на черния дроб, както и на всички вътрешни органи. За да си набавим пълноценен белтък, трябва да съчетаваме в един прием бобови и зърнени храни. Пример за това са боб и хляб, леща и булгур, ориз и грах, нахут и просо", съветва проф. Байкова. По нейни думи аминокиселинните спектри се балансират и се получава състав, близък до този на месото.

"Витамин Б12 липсва в растителните храни. За щастие, има депо в организма на човека и в дните, в които имаме право да ядем риба през поста, ние си го набавяме. Напоследък църквата стана по-либерална и позволява мекотели през коледните пости", споделя пред вестника Байкова.

По думите й хората, които имат желязодефицитни анемии, трябва да внимават - или да консумират тези храни с по-голяма честота в дългия 40-дневен пост, или да го правят с по-малка продължителност.

Само 2 дни може риба 

Яденето на риба през коледните пости се разрешава на 21 ноември - Въведение Богородично, както и на 6 декември - Никулден. През останали дни на този пост (без сряда и петък) се разрешава и яденето на морски дарове, стига да са безгръбначни. Всеки който желае, може да консумира всеки ден скариди, октопод, охлюви, миди, калмари, раци и рапани, които са безгръбначни.

Реклама
Реклама
Реклама