Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13071388 www.bgdnes.bg

Бандитите, думнали инкасото,щракват с белезници охранителя

Екшън разтърси София вчера сутрин

Возилата, използвани за обира, са намерени изгорени в кв. "Кръстова вада"

Бандити думнаха инкасо автомобил на паркинга на столичен мол на околовръстното шосе в София. Екшънът се разиграва по изгрев слънце вчера сутринта.

Инкасо автомобилът влиза в паркинга на мола, за да зареди банкоматите в търговския център. Малко преди да паркира, пред возилото застават два автомобила, които му препречва пътя. От колите изскачат няколко нападатели, които към момента още не е ясно колко точно са били. Професионалните обирджии са облечени с тъмни дрехи, с ръкавици и маски. Също така са въоръжени с пистолети и пушки.

Реклама

Един от тях отваря вратата на шофьора, който е и охранител, и се чува - "Излизайте! На земята!". Изненаданите гардове изпадат в шок и следват инструкциите на обирджиите. В момента, в който шофьорът излиза, е ударен с приклада на пушката, а другият охранител е затиснат в безпомощно състояние на земята и закопчан с белезници от бандитите. Междувременно и двамата стоят под прицела на няколко оръжия и не смеят да мръднат. Докато едни от бандитите вардят охранителите, другите отварят багажника на инкасото и започват да разпределят чувалите с пачки в два автомобила с украински номера. Към момента разследващите смятат, че регистрационните номера не принадлежат на изгорели возила, разбра "България Днес" от свои източници. След като преместват плячката, нападателите се качат в двата автомобила и се омитат бързо. Но преди да се изпарят, те прерязват една от гумите на колата, за да не ги последва.

По думите на един от гардовете на инкасото нападалите са били облечени с тъмни дрехи, с ръкавици и маски с прорези на очите. Били са въоръжени с пистолети и с пушки.

Часове по-късно ченгетата попадат на два опожарени автомобила в столичния кв. "Кръстова вада". Според експертите именно това са возилата, които са ползвани при крупния обир.

"Табелите на автомобилите са украински. Предполагаме, че има връзка и с двата опожарени автомобила, които отговарят по марка и модел на автомобилите, с които са били извършителите." Това заявиха от прокуратурата на брифинг.

"Извършителите вероятно са знаели предварително маршрута на превозното средство и така са организирали обира. Все още се уточнява сумата, която е открадната. Взети са всички пари от автомобила." Това обясниха от Софийската градска прокуратура. Има записи от видеокамерите, които все още се преглеждат обстойно.

Градският прокурор на София Илияна Кирилова добави, че прокуратурата е уведомена и ще започнат съответните действия. "Все още не се знае дали банкоматите, които инкасо автомобилът е трябвало да зареди, са само на една банка", допълват от правната институция.

Реклама

Обирът много наподобява този на бандата от Перник, която думна два инкасо автомобила в рамките само на четири месеца преди над 2 години (виж повече по темата на стр. 24).

Разследването продължава, а от бандитите и плячката няма и следа. Под надзора на Софийската градска прокуратура и Столична дирекция на вътрешните работи се провеждат активни действия по разследване на въоръжения грабеж на инкасото, казват от прокуратурата.

До затварянето на редакционния брой на вестника бандитите не бяха открити, задигнатата сума не бе уточнена и огледът на местопрестъплението продължаваше.

 Акция

На мястото незабавно пристигнаха градският прокурор Илиана Кирилова заедно със заместник градския прокурор, ръководещ отдел "Криминален" на СГП - Иво Илиев. "Предприети са незабавни действия за събиране и запазване на доказателства и за установяване на всички факти по случая", увери медиите Кирилова.

Към момента освен видеозаписите на разигралия се екшън и показанията на двамата охранители криминалистите не разполагат с друго.

Реклама
Реклама
Реклама