Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13157762 www.bgdnes.bg

БГ композитор готов за "Гинес"

Симо Лазаров: 47 години не смениха музиката ми "Ранобудно петленце" за БНР

Кое дете не е отваряло очи сутрин със сигнала по радиото на предаването "Ранобудно петленце"? Малцина знаят, че тази мелодийка неизменно продължава да звучи в ефира и е неин автор е проф. Симо Лазаров - инженер, композитор и преподавател, пионер в областта на електронната и компютърната музика в България. Малко след като постъпва на работа в БНР в началото на 70-те, той участва в създаването на първото у нас студио за електронна музика, което е официално открито през 1973 г. В него има огромен синтезатор, с размерите на стая, а по това време подобни студиа има само в Би Би Си Лондон и радио "Белград". В продължение на 25 години Лазаров е негов завеждащ директор. Там, сред огромната по обем и целенасоченост продукция, се записва и неговата авторска мелодия на "Ранобудно петленце". То прозвуча през 1975 г. и оттогава не е спряло да гугурика с приятно електронно гласче.

"Готов съм за Книгата на Гинес. Тези дни се замислих, че всичко в радиото като музика се смени, но моята все още си звучи в 06,50 часа по "Христо Ботев". Сега е поредното поколение, което израства с нея", каза проф. Лазаров. Той е доволен и че именно с неговата музичка звънят и много телефони. "Става чудесно за аларма, да", шегува се музикантът.

Реклама

Колкото до кандидатстването му за рекорд, проф. Лазаров е категоричен, че няма подобна мелодийка като неговата. "Ще се радвам вестникът да застане зад идеята да вляза в тази Книга на Гинес, заслужава си. Дори не става дума за пари, ще намеря парите за кандидатстването", каза още Симо Лазаров.

В сайта на рекордите се твърди, че кандидатите трябва да изпратят молба, която се разглежда три дни и струва 450 паунда. След като разгледат първоначално молбата за участие, организаторите имат нужда от още поне месец, в който експерти да се произнесат единствено ли е предложението, за което се кандидатства за рекорд. След това изпращат пратеници до съответната държава, като и това не е задължително. За да присъстват лично, ще трябва да се заплати пак от желаещия да влезе в списъка с рекоди.

"Няма проблем, ще намерим парите и всичко необходимо", смее се музикантът, който е готов на всичко, за да прочуе страната си.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама