Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13437729 www.bgdnes.bg

Планината ВСЕ ПО-ЧЕСТО взема жертви

Опитни туристи също загиват под върховете 

Подхлъзването и подценяването на ситуацията обикновено са фатални 

Животът на двама души приключи завинаги в подножието на връх Вихрен.

В първите дни на новата година 70-годишният опитен планинар Пламен Христов беше открит безжизнен, след като в продължение на дни бе издирван. За последно се чува с близките си по Коледа и им казва, че е в района на връх Вихрен, от тогава обаче няма връзка с него. Тръгва сам и добре екипиран.

Мъжът бе намерен в един от улеите на Вихрен откъм Сандански, след като тялото му е било заснето от дрон. Изненадващо до него бе открито второ тяло, за което се предполага, че е на сръбски турист, който също е бил в неизвестност.

Реклама

Черната статистика сочи, че през последните години зачестяват случаите на нелепа смърт на туристи в планината.

В първите дни на 2021 г. един загина, а четирима пострадаха сериозно при инциденти в Стара планина, в района на връх Ботев. "Всичките са паднали - подхлъзване вследствие на подценяване на зимната планина, защото долу е лято, а пък горе си е зима", обясниха тогава планински спасители. При единия от инцидентите - при преход от връх Ботев до хижа "Добрила" в района на връх Жълтец, турист се е подхлъзнал и е паднал на 300 метра по склона. Инцидентът е с фатален край.

През май 2019 г. 25-годишен българин загина в гръцката планина Олимп. Мартин Киров е на излет с приятели, когато се подхлъзва и полита фатално от високи скали. Лекарите в южната ни съседка се опитват да го спасят, но той издъхва в болницата.

"Инцидентът е възникнал по време на преход в планината по едно от трасетата, наречено Куфто, оценено с висока трудност. Бил е с малка група от българи - планинари. Впоследствие решават да посетят въпросното място. Нещастният случай възникнал при невнимание и подхлъзване", разясни консулът на България в Солун Румен Лозанов.

Веднага след случилото се българин от групата е подал сигнал към гръцката планинска служба, обясни още Лозанов. След мащабна спасителна операция Киров е откаран в изключително тежко състояние до Военната болница в Солун. Там е починал въпреки усилията на лекарите.

На 6 януари същата година мъж на средна възраст от Карлово загина на път за връх Ботев. Той е бил опитен планинар, но се е подхлъзнал и паднал в пропаст. Инцидентът се случва в началото на Тарзановата пътека, на 40 минути път от хижа "Рай". Хижарят се опитва да го предупреди, че е много опасно, но загиналият не се вслушва в съветите и тръгва. Планинари обясняват, че това е лятна пътека и през зимата преминаването й е изключително рисковано. Загиналият е вървял заедно със свой приятел, който се е върнал в хижата.

Реклама

През 2018 г., отново на фаталния 6 януари, млад мъж загина при опит да се качи от хижа "Вихрен" до връх Вихрен в Пирин. Мъжът е бил с водач и още един турист. Тримата вървели по ръба на Джамджиевите скали, когато младежът се е подхлъзнал и паднал. Спасителите уточняват, че не става дума за лавина, а туристите най-вероятно са били добре подготвени с екипировка. Метеорологичните условия също са били благоприятни. Въпреки това се стига до зловещото политане в пропастта.

През есента на същата година спасители откриха тялото на загинал турист в Рила. Става дума за мъж на 54 години, който получава инфаркт.

До починалия достига екип от 7 спасители от Дупница. Групата, с която той се е изкачвал, е тръгнала по обратния път заради студеното време, без да дочака спасителите и да се включи в пренасянето на тялото.

Турист беше изоставен от групата си и при друг случай, който за щастие приключва с щастлив край. През юли м.г. в района на Седемте Рилски езера 12 скаути от Белгия тръгват на разходка. Едно от момчетата пада и си удря сериозно коляното. С него остава друго момче, а останалите 10 души продължили пътя си. По думи на спасителя Божидар Джокин, участвал в операцията в планината, двамата са бедствали, а температурата била около 3-4 градуса, тъй като са се намирали на височина от 2600 м, прехвърчал е и сняг.

"Ние сме изумени как една скаутска организация, претендираща за другарска помощ и за взаимопомощ, може да изостави свой приятел да бедства", каза тогава Джокин.

През последните години са десетки и случаите, при които сноубордисти загинаха в планината. В почти всички случаи те карат извън пистите, с което предизвикват лавини и собствената си смърт.

Съвети за излети

- Тръгвайте рано, за да завършите прехода по светло;

- Информирайте се за особености на маршрута - спускане и опасни зони;

- Не пропускайте да вземете санитарна торбичка с най-необходимите лекарствени препарати и превързочни материали;

- Тръгвайте на път само ако сте здрави;

- Не се движете сами в планината;

- Не бързайте излишно и почивайте така, че след излета да почувствате приятна умора, без мускулна треска. Постепенно увеличавайте натоварването и надморската височина;

- Обявете графика на движение пред вашите близки. Съобщете го в поделенията на Планинската спасителна служба. Регистрирайте се в хижите по маршрута.

Реклама
Реклама
Реклама